Sunday, February 12, 2017

Latest Current Affairs in English Medium. Date: 12.02.2017

The India Jobs,  publishes relevant fact based Current Affairs almost daily basis. In this current affairs helps you and useful for General Awareness part of TNPSC, UPSC, SSC IBPS Banking and other State Public Service Commission examination. The India Jobs is a compilation of recent current events. In This section is updated almost daily events, Innovation, Achievement, Awards and New Appointments etc

About 3.5 lakh cases settled in National Lok Adalats across country
About 3(point)5 lakh cases were settled in the National Lok Adalats held at all levels ranging from district to high courts across the country in a day, yesterday. National Legal Services Authority, NALSA, said that as per the figures received till 5 in the evening, more than 3.5 lakh cases, including 1.9 lakh pending and 1.6 lakh pre-litigation cases, have been settled. The total value of the settlement amount reached today is Rs 1,185 crores.

National Productivity Week celebrations to begin from today
The National productivity week celebrations will begin from today. Every year 12th to 18th of February is celebrated as the National Productivity Week. This year the theme of week is 'From Waste to Profits-through Reduce, Recycle and Reuse.'

2nd edition of International Spice Conference to begin at Thiruvanantapuram Today (12.02.2017)
The second edition of the International Spice Conference is set to begin at Thiruvanantapuram today. Over 700 delegates representing various states, industry leaders from 40 countries and International Spice Associations representatives will participate in the three day conference. 

11th Aero India 2017 to be held at Yelahanka in Bengaluru from Feb 14
The 11th biennial edition of International Aerospace and Defence Exhibition - Aero India 2017 - will be held at the Air Force Station, Yelahanka in Bengaluru from Tuesday. 72 aircraft, beside 270 Indian and 279 foreign companies will participate in the 5-day event. Exhibitors from US, Russia, Israel, Germany, Singapore, UAE, South Korea and Australia will participate.

ISRO to launch record 104 satellites in single mission on Feb 15, 2017
Indian Space Research Organisation, ISRO's workhorse PSLV - the Polar Satellite Launch Vehicle - will carry a record 104 satellites in a single mission on Wednesday from Sriharikota. ISRO said, PSLV in its 39th flight (PSLV-C37), will launch the 714 kg Cartosat-2 series satellite for earth observation along with 103 co-passenger satellites, together weighing about 664 kg at lift off. The co-passenger satellites will be of India, US, Israel, Kazakhstan, the Netherlands, Switzerland and UAE. Last year, ISRO had launched 20 satellites. The highest number of satellites launched in a single mission is 37 by Russia in 2014.

North Korea fires ballistic missile in 1st such test since Donald Trump took office as US president
North Korea has fired a ballistic missile in the first such test since Donald Trump took office as US president. South Korean officials said, the missile flew east towards the Sea of Japan for about 500km. Japanese Prime Minister Shinzo Abe said the test was absolutely intolerable. 

German parliament to elect country's new President Today (12.02.2017)
A German parliamentary assembly will elect country's new president today. The German president has little executive power, but is considered an important moral authority. The new head of state will succeed Joachim Gauck, who announced last year that he wouldn't seek a second five-year term because of his age.

Queen Elizabeth II to host spectacular UK-India Year of Culture launch at Buckingham Palace
Queen Elizabeth II will host a spectacular UK-India Year of Culture launch at Buckingham Palace at the end of this month to strengthen the special cultural partnership between the two countries. Britain's senior-most Indian-origin minister, Priti Patel, described it as a real demonstration of the strong ties between the two countries. 

Nepal attaches special priority to relations with India & China: Prakash Sharan Mahat
Nepalese Foreign Minister Prakash Sharan Mahat has said that the Himalayan Nation attaches special priority to its relations with India and China. He warned political leaders who have been using the relations with neighbouring countries as a tool for achieving power and addressing their interests. 

Odisha: Jharsuguda airport to be fully operational by June next year
Jharsuguda airport in Odisha will be fully operational by June next year. Airport Authority of India Chairman Guru Prasad Mohapatra, who inspected the progress of the expansion work at the airport, said the airport being modernized at an outlay of 200 crore rupees will have two airstrips for the landing of A-320 Boeing and the terminal being constructed will have facilities to handle 300 passengers. 

RBI keeps repo rate unchanged at 6.25 per cent
The Reserve Bank of India today maintained status quo on its key rates in its monetary policy review, today and the repo rate, or the rate at which the RBI lends to banks, stands unchanged at 6(point)25 per cent, and the reverse repo rate, or the rate at which the RBI absorbs excess liquidity, also remains steady at 5(point)75 per cent.

India's Forex increase by USD 1.588 billion to USD 363.146 billion
India's foreign exchange reserves increased by 1(point)588 billion US Dollar to 363(point)146 billion US Dollar in the week ended 3rd February 2017. A RBI press release has informed that foreign currency assets, a major part of the overall reserves increased by 914.7 million to 340.126 billion US Dollar. 

Centre to launch portal to provide platform to emerging sports persons
Union Minister of State for Sports Vijay Goyal has said, Centre will launch a portal soon which will provide the platform to the emerging sports persons in the country. Participating in a closing ceremony of 'Jaipur Mahakhel Kabaddi' today, Mr Goyal said, the sports persons who are doing well in any sport activity will be able to upload their videos and bio data on the proposed portal where Sports Ministry will scrutinize and select them on the merit basis. 

TNPSC Original Questions for General Studies

1. The first children's court in South India was started in August 2016.  It is located at______
a. Tirupathi
b. Chennai
c. Thiruvananthapuram
d. Hyderabad
Answer: d

2. Who was recently appointed as RBI Governor after Raguram Rajan?
a. I.G.Patel
b. C.Rangarajan
c. d.Subbarao
d. Urjit R. Patel
Answer: d

3. Between which tow cities does the first bio diesel passenger bus, launched in July 2016, run?
a. Kolkata-Chennai
b. Mangalore-Chennai
c. Bangalore-Chennai
d. Mumbai-Chennai
Answer: c

4. Match List I with List II and Select the correct answer using the codes given below:
          List I       List II

a. Sindhu P.V.       1. Wrestling
b. Deepa Karmaker    2. Boxing
c. Sakshi Malik      3. Gymnastics
d. Vikas Yadav       4. Badminton
Answer: a-4, b-3, c-1, d-2

5. Miss World 2016
a. Yaritza Miguelina
b. Natasha Mannuela
c. Stephanie Del Valle
d. Rolene Strauss
Answer: c

6. On May 12, 2016 President Mr.Pranab Mukherjee conferred the Florene nightingale award on____
a. Nurses
b. Doctors
c. Pilota
d. Engineers
Answer: a

7. Which Indian Satellite was launched through GSLC-F05 rocket from Sri Harikota on 9th September 2016?
a. INSAT-3 DR
b. INSAT-3 CR
c. INSAT-1 C
d. IRS-1 DR
Answer: a

8. In which year Child Labour Policy was passed?
a. 1980
b. 1987
c. 1985
d. 1982
Answer: b

9. National income of a country can be calculated by________
a. 2 methods
b. 3 methods
c. 4 methods
d. 5 methods
Answer: b

10. Which year GPS was established to overcome the limitations of previous systems?
a. 1970
b. 1972
c. 1973
d. 1976
Answer: c

Jobs Keywords

+2 (HSC) +2 RESULT 10th Science 2016 6th-Science Aavin Jobs Abroad Jobs Account Assistant Accountant Accounts Accounts Officer Accounts Officer Grade-I Additional Director Additional Manager Admin Executive / Secretary Administration Administration officer Administrative Officer Administrative Officers ADMISSION Admission for P.G Admission for Law ADMISSION FOR STUDY ADMISSION FOR STUDY for B.Ed ADMISSION FOR STUDY for MBBS ADMISSION FOR STUDY for PG ADMISSION FOR STUDY in Agri ADMISSION FOR STUDY in Veterinary ADMISSION FOR STUDY Law ADMISSION FOR STUDY M.Sc and Ph.D ADMISSION FOR STUDY Ph.D ADMISSION FOR STUDY. B.Tech ADMISSION FOR STUDY. M.Tech admission on Central Institute of Psychiatry Aerospace Engineering AGRICULTURAL ENGIEERING Agricultural Marketing Officer AGRICULTURE OFFICER Ahmedabad AIR INDIA Airmen Andaman Andhra Pradesh Andra Pradesh Anganwadi Anna University Annamalai University Answer Keys apprentice Architect Arunachal Pradesh Assam Assistant Assistant Librarian Assistant professor Assistant Accounts Officer Assistant Commissioner Assistant Controller Assistant Engineer Assistant Librarian Assistant Manager Assistant Medical Officer Assistant Officer Assistant or Typing Assistant Ore Dressing Officers Assistant Planner Assistant Professor Assistant Registrar Assistant Specialist ASSISTANT SUPERVISOR Assistant Surgeon Associate Professor Attendan Attendant Attorney Audiometrician Auditor Aviation Bangalore Bank Bank Exam Bank Exam Model Questions Bank Exam Model Questions Dinamalar Bank Exam Questions Bank Job Bank Jobs Bank Note Paper Mill India Private Limited Bank Vacancy Bengaluru. Kernataka Bhojpur Bhojpur District Court Bhojpur District Court Recruitment 2016 Bhopal Bhubaneswar Bihar Biochemist Biology Blacksmith Block Health Statistician Boiler Operators Botanist Botany BSNL Computer Science BSNL Electrical Engineering BSNL Model Question BSTC Rajasthan Cabin Crew Cantonment Board Kamptee Captain Career News Carpenter CBSE +2 RESULT CBSE 10th Result CBSE CTET RESULT CBSE-NET ccu cent Central Electrochemical Research Institute CENTRAL GOVERNMENT JOB CENTRAL GOVT CENTRAL GOVT. INDIA Chandigarh Chattisgarh Chemical Engineer Chemical Engineering Chemist CHEMISTRY Chennai chennai. Chhattisgarh Chief Resource Person Chowkidar Civics Civil Engineer Clerk Cochin Combined Medical Services Examination Commerce Competitive Exams computer Computer Engineer Computer Instructor Computer Operator Computer Science Computer Science and Applications Conductor Conference Constable Construction manager Consultant Contacts Content Executives Contract Basis Contract Basis Obstetrics and Gynaecology Radio-Diagnosis Professor Cook Counsellor CSIR CSIR-NET CTET Curator CURRENT AFFAIRS Current Affairs - 2016 Current Affairs - 2017 Current Affairs - 2018 CURRENT AFFAIRS- 2015 CURRENT AFFAIRS- 2016 CURRENT AFFAIRS- March Daman & Diu Data Entry Operator Data Entry Operator or Trainee Data Input Operator Defence Delhi dental Deputy Chief Accounts Officer Deputy Collector Deputy Commissioner Deputy Engineer Deputy General Manager Deputy Manager Deputy Registrar Deputy Superintendent of Police Development Officer Dinaethal TNPSC dinamalar News Dinamani News Director Directorate of Youth Affairs & Sports Recruitment 2016 District Registrar Doctor Documentation Officer Driver Drver DTP Operator Durwan Economics Economist Editor Electrical & Electronics Engineering Electrical Engineer Electrical Engineering Electrical Supervisor Electrician Electronic Mechanic Engine Fitter ENGINEER Engineering engineering Madhya Pradesh Engineers English Exam Tips Executive Executive Officer Faculty Farm Manager Field Assistant Field Officer Finance Finance Executive Finance Manager Finance Officer Fire and Safety Engineer Fitter Foreign Foreign Job Foreman Forester Free Coaching Free Coaching Class Gandhinagar Garden Mali GATE 2016 GENERAL KNOWLEDGE General Manager General Medicine General Surgery Paediatrics Orthopaedics General Medicine Paediatrics TB & Chest General News General Studies Geography Goa Group 1 Group 2 A Group 8 Group IV Group-I Group-II Group-IV Gujarat Hall Ticket Haryana Havildar Himachal Pradesh Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board History Home Science Horticulture Assistant Hospital Attendant HPSC HSSC Recruitment 2016 Hyderabad Hydrabad icu IIT Madras Important Dates of April Important Dates of May Important Days India India Principal Indian Constitution Indian National Movement Indian Nobel Laureates Indian Space Research Organisation Inspector Inspector of Income Tax Inspector of Income-Tax Instrumentation Engineer Insurance ISRO ISRO Old Questions IT JOBS Itanagar Jailor Jaipur JAM - 2016 Jammu & Kashmir Jarkhant Jet Airways Jharkhand Joint Director Junior Assistant Junior Clerk Junior Engineer Junior Executive Junior Manager Junior Research Fellow Junior Research Fellow Position Junior Residents Junior Resource Person Junior Stenographer Junior Technical Assistant Junior Technician Kamptee Karnataka Kerala kol Kolkata KPSC Lab Assistant Lab Assistant Model Questions Lab Attendant Lab Technician Laboratory Superintendent Laboratory Assistant Labourer Lakshadweep Law Law Officer Lecturer Legal Legal Professional LIBRARIAN Library and Information Science Library and Information Science Paper II Library Assistant lineman lndia Lower Division Clerk Lucknow Luknow M.B.B.S M.Phil Madhya Pradesh Madhya Pradesh Public Service Commission Madras University MADURAI Maharashtra Maharastra Management Management Study Manager Managers Manipur Marine Engineers Marketing Marketing Executive Marketing Officer Master Degree Programme Material Inspector Mathamatics Mathematics MBA MBBS MCA Mechanic Mechanical Engineer Mechanical Engineering Mechanical Engineering Electronic & Communication Engineering Computer Science & Engineering Architecture Mathematics Mechanical Engineering Electronic & Communication Mathematics Medical Medical Officer Medical Specialist Meghalaya Microbiologist Military Hospitals Mizoram MRB MTS Mubai Multi Tasking Staff Mumbai Muscat Mysuru Nagaland Nagpur NECET Test NEET NEET 2017 Model Questions New Delhi NIMCET-2015 Noida Nurse Nurses Odisha Odsha Office Assistant Office Helper Office Supervisor Officer Officers Online Quiz Orissa Orthopaedics Obstetrics and Gynaecology Radio-Diagnosis General Surgery Paper - I Paper - II Paper III PASAA Pathankot Patna Pattern Maker Peon Pharmacist Pharmacology phd study in Central Institute of Psychiatry Physical Education Physical Instructor PHYSICS Physiotherapist Placement Officer Plant Engineer Plumber Plumper Police Police Previous Questions Political Science Pondicherry POST Postal Assistant PREVIOUS QUESTIONS Principal PRIVATE JOBS Private Secretary Probationary Officers Production Engineer Professional Assistant Professor Professor Assistant Professor Programmer Coordinator Project Assistant Project Assistants Project Associate Project Director Project Manager Project Officer Publication Assistant Puducherry Pump attendant Pune Punjab Purchase Officer Quiz Radiologist Railway Jobs Rajasthan Rajasthan Public Service Commission Ranchi Ranger Reader Receptionist Receptionist Gr-III Ref. & AC Registrar Research and Development Research Assistant Research Associate Research Fellow Research Officer Resident Engineer Resident Medical Officer RESULT RRB RRB Model Question Safaikarmachari Safaiwala Sample Questions SBI Jobs Scholarship School Education News Science Science Studies Scientific Assistant Scientific Officer Scientist Scientist Assistant Secretary Section officer Security Security Commander Security Officer Semi Skilled Jobs Senior Assistant/Personal Assistant Senior HRD Officer Senior Manager Senior Officer Administration officer Senior Radio Technician Senior Residents Senior Residents and Junior Residents Senior Resource Person Senior Scientific and Technical Officer Senior Technical officer SET Exam Shimla Sikkim Social Worker Solar Energy Corporation of India Soldier SPECIAL DRIVE RECRUITMENT Specialist Sr. Administrative Officer SSC SSC EXAM SSLC SSLC Results Staff Nurse Staff Nurses Staff Selection Commission STATE GOVT. STATE GOVT. JOBS STATE GOVT. Officer Statistician Stenographer Store Assistant Store Keeper Store Superintendent Superintendent Supervisor Surveyor Syllabus System Analyst Tahsildar Tailor Tamil tamil nadu Tamilnadu Tamilnadu Govt. Aided Posts Tamilnadu Jobs Tax Assistant Taxation Officer Teacher Teaching Teaching Aptitude Technical Technical Assistant Technical Officer Technician Telangana Tester TET Thiruvananthapuram TN Ration Shop Posts TN-MBBS TNPSC TNPSC Jobs TNPSC Previous Question Paper TNSET TNSET - Results Tradesman Tradesmen Mate Trainee Translator TRB TRB Annual Planner Tripura Turner tutor Typist UGC - NET Union Public Service Commission Unique Identification Authority of India Upper Devision Clerk UPSC UPSC PREVIOUS QUESTIONS UPSC. Drug Inspector Uttar Pradesh Uttarkhand VAO VAO Model Questions Veterinary Assistant Surgeon Walk-in-Interview Watchmen waterfalls in South India Web Master Welder West Bengal West Bengal PRIVATE JOBS West Bengal Public Service Commission WHAT TODAY Who's Who Wireman Workshop Workshop & Seminars / Conference Yoga Teacher Zoology பொதுத் தமிழ்