Wednesday, April 20, 2016

{ 70 } Trade Apprentice / Technician Apprentice Vacancies Indian Oil Limited Recruitment - 2016. Last Date : 25.04.2016. https://www.iocl.com/

Indian Oil Limited
Refineries Division - Haldia Refinery
(A Government of India Undertaking)

Indian Oil is India’s flagship Maharatna National oil company with business interests straddling the entire hydrocarbon value chain – from refining, pipeline transportation and marketing of petroleum products to Research & Development, Exploration & Production, marketing of natural gas and petrochemicals. By venturing into the Renewable and the Nuclear Energy, the company has grown and evolved itself from a pure petroleum refining and marketing company to a full-fledged energy company. Indian Oil Limited invited for 70 Trainee Post. Interested and eligible candidates should apply before the last date of 25.04.2016.

Last Date : 25.04.2016

Vacancy Details

Name of the Post: Trade Apprentice / Technician  Apprentice

Subject Discipline
  • Trade Apprentice (Boiler) Mechanical - 10
  • Trade Apprentice (Fitter) Mechanical - 05
  • Trade Apprentice (Attendant Operator) Chemical / Technician  Apprentice inn Chemical - 39
  • Technician  Apprentice inn Mechanical - 12
  • Technician  Apprentice inn Electrical - 02
  • Technician  Apprentice inn Instrumentation - 02
Total Number of Vacancies: 70 Posts

Educational Qualification: Refer Notification


How to Apply: Interested candidates should download the Application form and filled in application form along with all documents should reach to the concerned address.

For more details you may refer Official Website: Click Here

{ 183 } Executive Trainee / Scientific Officer Post Nuclear Power Corporation of India Limited Recruitment - 2016. Apply Online Only. http://www.npcilonline.co.in/


Nuclear Power Corporation of India Limited
(A Government of India Enterprise)


Notification for Executive Trainee / Scientific Officer Posts for Engineering Graduates


Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL), a premier power sector utility, under Department of Atomic Energy, surges ahead with plans of sustained growth and reliable power supply. NPCIL announced Executive Trainee / Scientific Officer for Engineering Graduates

ADVERTISEMENT NO. NPCIL/HRM/ET/2016/03


Last Date 15.05.2016

Name of the Posts:
 
Executive Trainee / Scientific Officer

Total No. of the Post. 183

Reservation: SC-24, ST-16,OBC-54, UR-89


Age Limit: 26 Years (as on 15.05.2016) 

Education Qualification : Full time B.E/ B.Tech / B.Sc Engineering (Four year Duration)


How to apply: Eligible and interested candidates  should Apply Online through the Official website from 25.04.2016 to 15.05.2016.

For further details: on application format, educational qualification, Experience, general instructions, instructions to applicants for filling the application form, age relaxation etc, the eligible and interested applicants may go through the following website :

1.Official Website: Click Here


Librarian, Assistant Librarian and Deputy Registrar Posts Indian School of Mines Recruitment - 2016. http://www.ismdhanbad.ac.in/

Indian School of Mines
Government of  India
Dhanbad - 826004,
Jharkhand, India



Advertisement No. 411002/2016-Estt. Date: 11.04.2016

Vacancy Details
  1. Librarian - 01 Post, (UR), Scale of Pay: Rs.37400-67000 + Grade Pay Rs.10000/-, Mode of Posting: On Contract / Regular Basis
  2. Assistant Librarian - 01 Post,(UR),  Scale of Pay: Rs.15600-39100 + Grade Pay Rs.6000/-,Mode of Posting: On Regular Basis
  3. Deputy Registrar - 01 Post, (UR), Scale of Pay: Rs.5200-20200 + Grade Pay Rs.2800/-
Educational Qualification
1. Librarian:- 
a). Master’s degree in Library Science/Information Science/Documentation with 55% marks or equivalent grade of B in the UGC seven point scale, and a consistently good academic record.

Experience: Minimum of 18 years post-qualification experience in reputed libraries as College Librarian/ Assistant Librarian or equivalent OR 13 years as a Deputy Librarian or equivalent in a reputed institution or University.

2. Assistant Libarian:- 
a) Master’s degree in Library Science/Information Science/Documentation with 55% marks or  its equivalent grade in the point scale wherever grading system is followed plus a consistently  good academic record.
b) Qualifying in National Eligibility Test conducted for the purpose by the UGC or any other  agency approved by the UGC. However, this may be relaxed for the candidates with M. Phil/  Ph. D in Library Science / Information Science/ Documentation/ Archives/ Manuscript-  keeping/ computerization of library.

3. Deputy Registrar:-  A postgraduate degree with at least 55% marks or its equivalent grade of ‘B’ in the UGC 7 point scale; along with:
(i) 9 years’ of experience as Assistant Professor in the AGP of Rs. 6,000/- and above with experience in educational administration, or
(ii) Comparable experience in research establishment and/or other institutions of higher education, or
(iii) 5 years’ of administrative experience as Assistant Registrar or in an equivalent post in IITs/University System/Research Institute/Central Government Departments/PSUs/Autonomous
Bodies.

Application Fees: Rs. 100/- Demand Draft drawn in favour of Registrar , ISM Dhanbad’ payable at Dhanbad.

Important Dates: 
  • Last Date Deputy Registrar  Posts 31.05.2016
  • Last Date Deputy Librarian and Assistant Librarian Posts 27.05.2016
How to Apply: Interested candidates should download the application form and filled form submit to the following address
Deputy Registrar (Estt.), 
Indian School of Mines, 
Dhanbad – 826 004.






Commerce - MCQ Important Questions and Answers Part - 4

1. Henry Fayol is known for____
(A) Scientific Management 
(B) Rationalisation
(C) Industrial Psychology 
(D) Principles of Management
Answer: Principles of Management

2. Unity of command implies having not more than one____
(A) Subordinate 
(B) Friend
(C) Boss 
(D) Unit
Answer: Boss

3. ‘x’ and ‘y’ theory of Motivation has been propounded by____
(A) McGregor 
(B) Maslow
(C) Ouchi 
(D) Herzberg
Answer: McGregor 

4. Coordination has the following features____
(A) Continuous 
(B) Vertical organisation
(C) Horizontal relationship 
(D) All of the above
Answer: All of the above

5. Which one of the following is not a barrier in communication ?
(A) Noise 
(B) Affection
(C) Fear and distrust 
(D) Perception
Answer: Perception

6. A Company can reissue its forfeited shares_____
(A) At a premium 
(B) At a face value
(C) At a discount 
(D) All of the above
Answer: All of the above

7. Which of the following is an example of capital expenditure ?
(A) Insurance Premium 
(B) Taxes and Legal expenses
(C) Depreciation 
(D) Custom duty on import of machinery
Answer: Custom duty on import of machinery

8. Given :
Average profit of a firm Rs. 21,000
Normal Profit Rs. 18,000
Value of goodwill on the basis of 3 years purchases of super profit shall be_____
(A) Rs. 39,000 
(B) Rs. 9,000
(C) Rs. 3,000 
(D) Rs. 12,000
Answer: Rs. 9,000

9. A co-operative auditor starts his work of audit from–
(A) Account Books 
(B) Payment Books
(C) Cash Book 
(D) None of the above
Answer: Cash Book

10. Accounting for research and development relates to_____
(A) AS-7 
(B) AS-8
(C) AS-9 
(D) AS-10
Answer: AS-8

11. When does a body corporate become capable forthwith of exercising all the functions of a company ?
(A) On finalizing Memorandum of Association
(B) On obtaining certificate of commencement of business
(C) On obtaining certificate of incorporation
(D) On having convened its first Annual General Meeting
Answer: On obtaining certificate of incorporation

12. Pohang Steel Company (POSCO) is a company originally based in_____
(A) Vietnam 
(B) South Korea
(C) USA 
(D) Italy
Answer: South Korea

13. Which one of the following is not one of the elements of the 7S McKinsey Model for analyzing and improving organizational effectiveness ?
(A) Strategy 
(B) Structure
(C) Shared Values 
(D) Standard
Answer: Standard

14. Consider the following statements_____
1. Aggregate planning implies operational planning concerned with determining a firm's production requirements and manufacturing capacity.
2. Behaviour modification is a concept of motivation totally independent of rewards for the employees.
Which of the statements given above is/are correct ?
(A) 1 only 
(B) 2 only
(C) Both 1 and 2 
(D) Neither 1 nor 2
Answer: Both 1 and 2

15. What is the correct sequence of the following steps in a strategic planning process ?
1. Inputs 
2. Evaluation of alternatives
3. Execution 
4. SWOT analysis
Select the correct answer using the code given below____
(A) 1 - 4 - 2 – 3 
(B) 4 - 1 - 2 - 3
(C) 1 - 2 - 3 – 4 
(D) 4 - 1 - 3 - 2
Answer: 4 - 1 - 3 - 2

16. Which one among the following is not true for Special Economic Zones?
(A) No routine examination of cargo for export/import by customs authorities
(B) No licence is required for import
(C) Manufacturing and service activities are allowed
(D) No permission for subcontracting
Answer: No routine examination of cargo for export/import by customs authorities

17. Which one among the following industries produces the most nonbiodegradable wastes?
(A) Thermal power plants 
(B) Paper mills
(C) Food processing units 
(D) Textile mills
Answer: Thermal power plants 

18. Brent index is associated with_____
(A) shipping rate index 
(B) crude oil prices
(C) copper future prices 
(D) gold future prices
Answer: crude oil prices

19. Which one among the following is not true of the planning Commission?
(A) It indicates the factors which tend to retard economic development
(B) It is an advisory body and makes recommendations to the cabinet
(C) It is responsible for formulation of a plan for the most effective and balanced utilisation of the country's resources
(D) It is responsible for the execution of development programmes and plans
Answer: It indicates the factors which tend to retard economic development

20. Which one of the following statements about RBI is 'True'?
(A) RBI maintains the foreign exchange reserves of India
(B) RBI is the regulator of Banks and Securities market in India
(C) RBI started functioning from 1870
(D) None of these
Answer: RBI maintains the foreign exchange reserves of India 

Geography - MCQ for All Competitive Exams Part - 6

281. Which of the following ports does not have an oil refinery?
(A) Cochin
(B) Chennai
(C) Tuticoran
(D) Mumbai
Answer : (C)

282. In which of the following minerals in India not self sufficient?
(A) Copper
(B) Iron ore 
(C) Coal
(D) Mica
Answer : (A)

283. The Mathura refinery gets its crude supply from____
(A) Assam oil fields
(B) Gujarat oil fields 
(C) Bombay High
(D) Imported stock
Answer : (C)

284. The highest peak of Peninsular India is ?
(A) Anaimudi
(B) Kalsubai
(C) Ooty
(D) Mahabaleswar
Answer : (A)

285. Nearly half of the total production of sugarcane in India comes from Uttar Pradesh alone, because_____
(A) The yield per hectare is the highest in U.P.
(B) The prevailing climate of U.P. is best suited for sugarcane cultivation
(C) Thick variety of sugarcane is cultivated in U.P.
(D) Area under sugarcane cultivation is the highest in U.P.
Answer : (D)

286. The Tigris river flows mainly through_____
(A) Turkey
(B) Syria
(C) Iraq
(D) Iran
Answer : (C)

287. Which of the following is the largest producer of mineral oil in the world?
(A) Russia
(B) U.S.A.
(C) Saudi Arabia
(D) Kuwait
Answer : (B)

288. The mediterranean climate is characterized by_____
(A) Humid summers and humid winters
(B) Humid summers and dry winters
(C) Dry summers and dry winters
(D) Dry summers and humid winters
Answer : (D)

289. Which of the following plants is used for making Kaththa ?
(A) Accacia arabica 
(B) Accacia Catechu 
(C) Accacia senegal
(D) Laccifer lacca
Answer : (B)

290. The lower layer of the atmosphere is known as_____
(A) Mesosphere
(B) Ionosphere
(C) Troposphere
(D) Stratosphere
Answer : (C)

291. The line joining places which have the same height above mean sea level is called_____
(A) Isohyte
(B) Isobar
(C) Contour line
(D) Isohaline
Answer : (C)

292. The cold northern island of Japan is______
(A) Kyushu
(B) Konshu
(C) Kokkaido
(D) Shikoku
Answer : (C)

293. Dandakaranya is located in______
(A) Northern India
(B) Central India
(C) Norther-Eastern India
(D) Southern India
Answer : (B)

294. Which of the following is NOT a coal field?
(A) Raniganj
(B) Jharia
(C) Mosabani
(D) Korba
Answer : (C)

295. The summer solstice in northern hemisphere occurs when the sun is directly overhead at noon on_____
(A) The Tropic of Capricorn
(B) The Tropic of Cancer
(C) The equator
(D) None of the above
Answer : (B)

296. Cactus is a plant usually found in______
(A) Flood plains
(B) Semiarid regions
(C) Deltaic regions
(D) Fresh water lakes
Answer : (B)

297. Which of the following is a land locked country ?
(A) Afghanistan
(B) Myanmar (Burma)
(C) Philippines
(D) Israel
Answer : (A)

298. The Bhakra Nangal dam is the largest producer of raw silk?
(A) Ravi
(B) Beas
(C) Sutlej
(D) Yamuna
Answer : (C)

299. Which of the following is the largest producer of raw silk?
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Jammu and Kashmir
Answer : (B)

300. The moon revolve round the earth in_____
(A) 30 days
(B) 29 days
(C) 28½ days
(D) 27⅓ days
Answer : (D)

301. The Tapti river rises from the_____
(A) Vindhyan range 
(B) Satpura range 
(C) Maikal range 
(D) Mahadev hills
Answer : (D)

302. States with long coastal boundaries are producers of salt in India. However half of the country's sea salt production comes from Saurashtra-Gujarat. This is due to_____
(A) Its longest coast line
(B) High salinity of sea water
(C) A large number of medium sized ports 
(D) Well developed industrial market in the State
Answer : (B)

303. The greatest deposits of loess are found in_____
(A) New Zealand 
(B) Central Europe
(C) China
(D) Argentina
Answer : (C)

304. The general trend of Isotherms on the globe is_____
(A) East-West
(B) North-South
(C) North-East
(D) South-West
Answer : (A)

305. The rate of cooling of ascending air is_____
(A) 1°C for every 300 metres
(B) 2°C for every 300 metres
(C) 2.5°C for every 300 metres
(D) 3°C for every 300 metres
Answer : (B)

306. The diameter of moon is_____
(A) 3475 km
(B) 3250 km
(C) 3500 km
(D) 3258 km
Answer : (A)

307. A column of air 1 sq. cm. in cross-sectional area extending from sea-level to the top of the atmosphere weights approximately_____
(A) 933 g wt
(B) 1033 g wt
(C) 1136 g wt
(D) 1360 g wt
Answer : (B)

308. Drowned glaciated valleys in high latitude regions are known as_____
(A) Fiords
(B) Ocean ridges
(C) Sub-marine canyons
(D) Glaciated valleys
Answer : (A)

309. The doldrum area comes into the trade winds In—
(A) Autumn
(B) Summer
(C) Spring
(D) Winter
Answer : (B)

310. Plant cover of Deserts in the world is_____
(A) Tall grasses
(B) Perennial Xerophytic shrubs
(C) Dwarf trees
(D) Water storing plants
Answer : (B)

311. Barchan dunes will tend to form in_____
(A) Hot deserts
(B) Humid tropical areas
(C) Coastal areas
(D) Polar deserts
Answer : (A)

312. The earth while orbitting makes various angles with the sun's rays. On 22nd December, the rays are vertical on earth at_____
(A) 23½° 
(B) 30° North
(C) 23½° South
(D) 30° South
Answer : (C)

313. In which period people visit Hammerfest (about 71° N 24°E) to see the beauty of the Midnight Sun?
(A) March to May
(B) June to August
(C) September to November
(D) December to February
Answer : (B)

314. Which one of the following has been formed differently from the other three?
(A) Peat
(B) Bituminus
(C) Lignite
(D) Graphite
Answer : (D)

315. If the locations of two places on the map are 60°N 90°E and 40°S 90°E, what is the direct distance in kilometres between these places?
(A) 11100
(B) 10000
(C) 11000
(D) 11200
Answer : (A)

316. North-Western parts of India get winter rainfall mainly due to_____
(A) North-West monsoon
(B) Western disturbances
(C) North-East monsoon
(D) Retreating monsoon
Answer : (B)

317. Which valley is formed as a result of tectonic forces?
(A) 'V' -shaped valley
(B) 'U' -shaped valley
(C) Hanging valley
(D) Rift valley
Answer : (D)

318. Which forest is known for large scale lumbering ?
(A) Equatorial forests
(B) Mixed forests
(C) Coniferous forests
(D) Monsoon forests
Answer : (C)

319. What is the chief characteristics of monsoon climate?
(A) Daily range of temperature very high 
(B) Complete reversal of wind direction with the change of season
(C) Annual range of temperature very high 
(D) Heavy rainfall mainly during winter
Answer : (B)

Geography - MCQ for All Competitive Exams Part - 7

320. Soils are usually formed by the process of____
(A) Erosion
(B) Deposition
(C) Denudation
(D) Weathering
Ans : (D)

321. Which group of maps are the large scale maps?
(A) Atlas and wall maps
(B) Themetic and political maps
(C) Physical and weather maps
(D) Cadastral and Tourist Guide maps
Ans : (D)

322. If the R.F. of a map is 1 : 10,00,000 what could be its statement of scale?
(A) 1 cm-l0 km
(B) 1 cm-l km
(C) 1 cm-100 km
(D) 1 cm-l000 km
Ans : (A)

323. Sugar industry in India has a tendency to migrate towards south because—
(A) The soils of South India are highly suitable for cultivation of sugarcane
(B) The climate of South India is more suitable for the production of sugarcane 
(C) The per capita consumption of sugar in the South is more than the North
(D) The winds coming from the Bay of Bengal and Arabian Sea increase the sugar content in the sugarcane
Ans : (B)

324. Which of the following two rivers are navigable for big distances_____
(A) Godavari and Tungbhadra
(B) Narmada and Tapti
(C) Ganga and Brahamputra
(D) Damodar and Kosi
Ans : (C)

325. Gujarat is the largest producer of salt in India because____
(A) Its coastal waters are very saline
(B) It has extensive dry coast
(C) It has extensive shallow seas
(D) Its inhabitants are expert in preparing salt
Ans : (A)

326. Which soil is formed differently from the other three soils?
(A) Regur
(B) Bhabar 
(C) Bangar
(D) Khadar
Ans : (A)

327. Amongst the cereals, this has the largest production in India_____
(A) Wheat
(B) Maize
(C) Ric
(D) Barley
Ans : (C)

328. The largest desert in the World is_____
(A) Gobi
(B) Kalahari
(C) Patagonia
(D) Sahara
Ans : (D)

329. Ruhr region is situated in_____
(A) Poland
(B) Russia
(C) Germany
(D) France
Ans : (C)

330. Earthquake waves are recorded in_____
(A) Barograph
(B) Hydrograph
(C) Seismograph 
(D) Pantagraph
Ans : (C)

331. Which of these is young folded mountain? 
(A) The Himalayas
(B) The Vindhyas
(C) The Nilgiris
(D) The Western Ghats
Ans : (A)

332. Ankaleshwar is famous for_____
(A) Gold mining
(B) Petrochemical Industry
(C) Manufacturing Industry
(D) Wheat producton
Ans : (B)

333. Which country imports iron most?
(A) Germany
(B) France
(C) Sweden
(D) Japan
Ans : (D)

334. Chittaranjan is famous for_____
(A) Cotton manufacturing Industry
(B) Sugar Industry
(C) Fertilizer Industry
(D) Locomotive Industry
Ans : (D)

335. Which of the following is not a mineral ?
(A) Slate
(B) Limestone
(C) Coal
(D) Calcite
Ans : (A)

336. Which one is the biggest planet of the Solar system?
(A) Mercury
(B) Earth
(C) Pluto
(D) Jupiter
Ans : (D)

337. Rourkela Steel Plant of Orissa gets its iron ore from_____
(A) Noamundi
(B) Bonai 
(C) Barsua
(D) All above
Ans : (D)

338. 'Meghalaya' is the name given to the region corresponding to_____
(A) Lushai Hill Region
(B) Garo-Khasi Hill Region
(C) Nefa Region
(D) Nagaland
Ans : (B)

339. Which of the following is a port in Persian Gulf?
(A) Port Said
(B) Suez Port 
(C) Eden Port
(D) Bandar Abbas
Ans : (D)

340. The strait of Hormuz joins which of the following water bodies_____
(A) Red sea and Mediterranean sea
(B) Persian Gulf and Gulf of Oman
(C) Caspian sea and Black sea
(D) Gulf of Oman and Arabian sea
Answer : (B)

341. Which of the following lies on the left bank of the Ganga?
(A) Kanpur
(B) Patna
(C) Allahabad
(D) Varanasi
Answer : (D)

342. Bhor Ghat gap gives access to the railway link between____
(A) Mumbai and Jalgaon
(B) Mumbai and Pune
(C) Cochin and Coimbatore
(D) Trivandrum and Kanyakumari
Answer : (B)

343. We generally measure the depth of the Sea in—
(A) Feet
(B) Fathoms
(C) Metres
(D) Nautical miles
Answer : (B)

344. Hanging valleys are formed due to the action of_____
(A) River
(B) Glacier
(C) Waves of the ocean
(D) Volcanic eruption
Answer : (B)

345. In the northern hemisphere, due to Ferrel's law the wind is deflected_____
(A) Towards its right
(B) Towards its left
(C) Towards its north
(D) Towards its south
Answer : (A)

346. The largest number of jute mills are located along_____
(A) Ganga Valley
(B) Brahmaputra Valley
(C) Godavari basin
(D) Hooghly basin
Answer : (D)

347. Mettur dam is built on the_____
(A) Godavari river
(B) Krishna river
(C) Kaveri (Cauvery) river
(D) Tungabhadra river
Answer : (C)

348. The phases of moon are caused by_____
(A) The rotation of the earth 
(B) The rotation of the moon
(C) The revolution of the earth
(D) The revolution of the moon
Answer : (B)

349. The average time interval between successive high tide and low tide is_____
(A) 12 hours and 26 minutes
(B) 6 hours and 12 minutes
(C) 24 hours and 52 minutes
(D) 50 minutes
Answer : (C)

350. The planet with the shortest year is_____
(A) Earth
(B) Mercury
(C) Mars
(D) Pluto
Answer : (B

Geography - MCQ for All Competitive Exams Part - 5

250. In which of the following countries, the Christmas festival is celebrated in summer season? 
(A) New Zealand 
(B) Germany
(C) Japan
(D) New Found land
Ans : (A)

251. Which one of the following food grains is grown in China in the largest quantity?
(A) Rye
(B) Barley
(C) Rice
(D) Maize
Ans : (C)

252. The climate of South East Australia is cold because____
(A) It is very near to the equator
(B) It is a hilly highland
(C) It is very near to sea
(D) It is in the region of cold winds
Ans : (B) 

253. What is Great Barrier Reef?
(A) A belt of Coral along the east coasts of Australia
(B) A cave between Sydney and Malbourne
(C) A fish found area in the sea near New Zealand
(D) A mine situated in the Great Victoria Valley
Ans : (A)

254. Paradeep port lies in_____
(A) Kerala
(B) Orissa
(C) Andhra Pradesh 
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

255. A radio broadcast from Tokyo on Saturday at 12 noon should be heard at Vancouver_____
(A) The same morning
(B) The same evening
(C) On Friday
(D) On Sunday
Ans : (C)

256. Lines joining places receiving equal amount of rainfall are called____
(A) Isohalines
(B) Isobars
(C) Isotherms
(D) Isohyets
Ans : (D)

257. Which State is the largest producer of manganese in India?
(A) Assam
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh 
(D) Orissa
Ans : (D)

258. Which is the largest cotton producing country in the world?
(A) Russia
(B) U.S.A.
(C) India
(D) Egypt
Ans : (B)

259. The capital of Western Australia is_____
(A) Sydney
(B) Canberra
(C) Malbourne
(D) Perth
Ans : (D)

260. Which of the following has the smallest population ?
(A) Myanmar 
(B) Canada 
(C) Romania
(D) Australia
Ans : (D)

261. The biggest island in the world is_____
(A) New Guinea
(B) Borneo
(C) Greenland
(D) Sumatra
Ans : (C)

262. They Sea port which does not have a petroleum refinery?
(A) Kandla
(B) Mangalore 
(C) Chennai
(D) Cochin
Ans : (A)

263. The largest lake in India is_____
(A) Wular
(B) Sambhar
(C) Chika
(D) Dal
Ans : (A)

264. Which of the following rivers occupies a riftvalley?
(A) Narmada
(B) Cauvery
(C) Mahanadi
(D) Sutlej
Ans : (A)

265. Sindri is famous for ____
(A) Oil refining
(B) Aluminium manufacture
(C) Machine-tool industry
(D) Fertilizer production
Ans : (D)

266. The solar eclipse occurs when_____
(A) The sun comes in between the moon and the earth
(B) The earth comes in between the sum and the moon
(C) The moon comes in between the sun and the earth
(D) The moon, the sun and the earth are in a straight line
Ans : (C)

267. The spring tide occurs when the moon, the sun and the earth make in angle of____
(A) 180°
(B) 90°
(C) 45°
(D) 33°
Ans : (A)

268. Atacama is____
(A) A desert region of North Chile
(B) The grassland of Argentina
(C) The peninsular portion of Eastern Mexico 
(D) A desert region in Southern California
Ans : (A)

269. The Panama Canal shorterns the distance between____
(A) The Atlantic Ocean and the Mediterranean sea
(B) The Red sea and the Arabian sea
(C) The Pacific and the Atlantic oceans
(D) The Atlantic ocean and the Indian ocean
Ans : (C)

270. The inclination of the earth's axis to plane of the orbit is____
(A) 90°
(B) 23½° 
(D) 66½°
(C) 0°
Ans : (B)

271. Which of the following towns is a modern planned town?
(A) Kolkata
(B) Varanasi
(C) Chennai
(D) Chandigarh
Ans : (D)

272. Some one travels from Kolkata to Delhi through the Gangetic plain, he would notice that the cultivation of wheat____
(A) Decreases
(B) Increases
(C) First decreases and then increases
(D) First increases and then decreases
Ans : (B)

273. Nuclear power station in Uttar Pradesh is at____
(A) Mathura
(B) Narora
(C) Lucknow
(D) Kanpur
Ans : (B)

274. The Scandinavian countries are located in high latitudes. Parts of countries located in the same latitudes freeze during winter, but the ports located on the Norwegian coast do not freeze. 
This is the mainly due to the fact that____
(A) Many small rivers drain to the sea
(B) There is a chain of volcanoes
(C) The North Atlantic Drift flows past the coast
(D) The Westerlies blow from the South West
Ans : (C)

275. Temperature varies from place to place with latitude and altitude. It may increase or decrease depending upon the factors that affect temperature. Certain anomalies may also develop on account of tuque combination of factors. The inversion of temperature would mean that the___
(A) Temperature decreases with elevation
(B) Temperature is constant at different elevations
(C) Temperature decreases and then increases with elevation
(D) Temperature changes along the same latitude
Ans : (C)

276. Natural vegetation of a region depends mainly on climate and hence there are distinctive areas of different types of vegetation. The governing factors in general are temperature, and precipitation. Accordingly, pine forests in India are found in—
(A) The Sunderbans 
(B) The Thar desert 
(C) The Himalayas
(D) The Ganga plain
Ans : (C)

277. India is an agricultural country and possesses fertile plains and numerous perennial rivers. About 72 per cent of its population resides in the rural areas. Nearly 70 per cent of the people are dependent on agriculture. About three-fourths of the cultivated land of India is used for food production because—
(A) The soil is suitable for food crops
(B) India is an exporter of food grains
(C) India has to feed a large population
(D) Per capita consumption of food in India is the highest in the world
Ans : (A)

278. A considerable part of our cotton, woollen and silk goods is produced on handlooms and powerlooms. Khaddar cloth is made out of handspun yarn. The Indian sarees which have become popular in the western world are produced in the decentralised sector. As many as five million people are employed in this sector. The number is bigger than the total number of persons employed in the organized industries and mining put together. The handloom and Khadi industry is located____
(A) In the urban areas of India
(B) In the capital towns of the states
(C) Largely in the rural areas of India
(D) Only on the urban fringes
Ans : (C)

279. The youngest folded mountain in India is____
(A) Vindhyas
(B) Aravallis
(C) Nilgiris
(D) Siwaliks
Ans : (D)

280. Which of the followings is the shortest day in the southern hemisphere ?
(A) March 21
(B) June 21
(C) September 22 
(D) December 23
Ans : (B) 

Geography More Questions123, 4, 5

Jobs Keywords

+2 (HSC) +2 RESULT 10th Science 2016 6th-Science Aavin Jobs Abroad Jobs Account Assistant Accountant Accounts Accounts Officer Accounts Officer Grade-I Additional Director Additional Manager Admin Executive / Secretary Administration Administration officer Administrative Officer Administrative Officers ADMISSION Admission for P.G Admission for Law ADMISSION FOR STUDY ADMISSION FOR STUDY for B.Ed ADMISSION FOR STUDY for MBBS ADMISSION FOR STUDY for PG ADMISSION FOR STUDY in Agri ADMISSION FOR STUDY in Veterinary ADMISSION FOR STUDY Law ADMISSION FOR STUDY M.Sc and Ph.D ADMISSION FOR STUDY Ph.D ADMISSION FOR STUDY. B.Tech ADMISSION FOR STUDY. M.Tech admission on Central Institute of Psychiatry Aerospace Engineering AGRICULTURAL ENGIEERING Agricultural Marketing Officer AGRICULTURE OFFICER Ahmedabad AIR INDIA Airmen Andaman Andhra Pradesh Andra Pradesh Anganwadi Anna University Annamalai University Answer Keys apprentice Architect Arunachal Pradesh Assam Assistant Assistant Librarian Assistant professor Assistant Accounts Officer Assistant Commissioner Assistant Controller Assistant Engineer Assistant Librarian Assistant Manager Assistant Medical Officer Assistant Officer Assistant or Typing Assistant Ore Dressing Officers Assistant Planner Assistant Professor Assistant Registrar Assistant Specialist ASSISTANT SUPERVISOR Assistant Surgeon Associate Professor Attendan Attendant Attorney Audiometrician Auditor Aviation Bangalore Bank Bank Exam Bank Exam Model Questions Bank Exam Model Questions Dinamalar Bank Exam Questions Bank Job Bank Jobs Bank Note Paper Mill India Private Limited Bank Vacancy Bengaluru. Kernataka Bhojpur Bhojpur District Court Bhojpur District Court Recruitment 2016 Bhopal Bhubaneswar Bihar Biochemist Biology Blacksmith Block Health Statistician Boiler Operators Botanist Botany BSNL Computer Science BSNL Electrical Engineering BSNL Model Question BSTC Rajasthan Cabin Crew Cantonment Board Kamptee Captain Career News Carpenter CBSE +2 RESULT CBSE 10th Result CBSE CTET RESULT CBSE-NET ccu cent Central Electrochemical Research Institute CENTRAL GOVERNMENT JOB CENTRAL GOVT CENTRAL GOVT. INDIA Chandigarh Chattisgarh Chemical Engineer Chemical Engineering Chemist CHEMISTRY Chennai chennai. Chhattisgarh Chief Resource Person Chowkidar Civics Civil Engineer Clerk Cochin Combined Medical Services Examination Commerce Competitive Exams computer Computer Engineer Computer Instructor Computer Operator Computer Science Computer Science and Applications Conductor Conference Constable Construction manager Consultant Contacts Content Executives Contract Basis Contract Basis Obstetrics and Gynaecology Radio-Diagnosis Professor Cook Counsellor CSIR CSIR-NET CTET Curator CURRENT AFFAIRS Current Affairs - 2016 Current Affairs - 2017 Current Affairs - 2018 CURRENT AFFAIRS- 2015 CURRENT AFFAIRS- 2016 CURRENT AFFAIRS- March Daman & Diu Data Entry Operator Data Entry Operator or Trainee Data Input Operator Defence Delhi dental Deputy Chief Accounts Officer Deputy Collector Deputy Commissioner Deputy Engineer Deputy General Manager Deputy Manager Deputy Registrar Deputy Superintendent of Police Development Officer Dinaethal TNPSC dinamalar News Dinamani News Director Directorate of Youth Affairs & Sports Recruitment 2016 District Registrar Doctor Documentation Officer Driver Drver DTP Operator Durwan Economics Economist Editor Electrical & Electronics Engineering Electrical Engineer Electrical Engineering Electrical Supervisor Electrician Electronic Mechanic Engine Fitter ENGINEER Engineering engineering Madhya Pradesh Engineers English Exam Tips Executive Executive Officer Faculty Farm Manager Field Assistant Field Officer Finance Finance Executive Finance Manager Finance Officer Fire and Safety Engineer Fitter Foreign Foreign Job Foreman Forester Free Coaching Free Coaching Class Gandhinagar Garden Mali GATE 2016 GENERAL KNOWLEDGE General Manager General Medicine General Surgery Paediatrics Orthopaedics General Medicine Paediatrics TB & Chest General News General Studies Geography Goa Group 1 Group 2 A Group 8 Group IV Group-I Group-II Group-IV Gujarat Hall Ticket Haryana Havildar Himachal Pradesh Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board History Home Science Horticulture Assistant Hospital Attendant HPSC HSSC Recruitment 2016 Hyderabad Hydrabad icu IIT Madras Important Dates of April Important Dates of May Important Days India India Principal Indian Constitution Indian National Movement Indian Nobel Laureates Indian Space Research Organisation Inspector Inspector of Income Tax Inspector of Income-Tax Instrumentation Engineer Insurance ISRO ISRO Old Questions IT JOBS Itanagar Jailor Jaipur JAM - 2016 Jammu & Kashmir Jarkhant Jet Airways Jharkhand Joint Director Junior Assistant Junior Clerk Junior Engineer Junior Executive Junior Manager Junior Research Fellow Junior Research Fellow Position Junior Residents Junior Resource Person Junior Stenographer Junior Technical Assistant Junior Technician Kamptee Karnataka Kerala kol Kolkata KPSC Lab Assistant Lab Assistant Model Questions Lab Attendant Lab Technician Laboratory Superintendent Laboratory Assistant Labourer Lakshadweep Law Law Officer Lecturer Legal Legal Professional LIBRARIAN Library and Information Science Library and Information Science Paper II Library Assistant lineman lndia Lower Division Clerk Lucknow Luknow M.B.B.S M.Phil Madhya Pradesh Madhya Pradesh Public Service Commission Madras University MADURAI Maharashtra Maharastra Management Management Study Manager Managers Manipur Marine Engineers Marketing Marketing Executive Marketing Officer Master Degree Programme Material Inspector Mathamatics Mathematics MBA MBBS MCA Mechanic Mechanical Engineer Mechanical Engineering Mechanical Engineering Electronic & Communication Engineering Computer Science & Engineering Architecture Mathematics Mechanical Engineering Electronic & Communication Mathematics Medical Medical Officer Medical Specialist Meghalaya Microbiologist Military Hospitals Mizoram MRB MTS Mubai Multi Tasking Staff Mumbai Muscat Mysuru Nagaland Nagpur NECET Test NEET NEET 2017 Model Questions New Delhi NIMCET-2015 Noida Nurse Nurses Odisha Odsha Office Assistant Office Helper Office Supervisor Officer Officers Online Quiz Orissa Orthopaedics Obstetrics and Gynaecology Radio-Diagnosis General Surgery Paper - I Paper - II Paper III PASAA Pathankot Patna Pattern Maker Peon Pharmacist Pharmacology phd study in Central Institute of Psychiatry Physical Education Physical Instructor PHYSICS Physiotherapist Placement Officer Plant Engineer Plumber Plumper Police Police Previous Questions Political Science Pondicherry POST Postal Assistant PREVIOUS QUESTIONS Principal PRIVATE JOBS Private Secretary Probationary Officers Production Engineer Professional Assistant Professor Professor Assistant Professor Programmer Coordinator Project Assistant Project Assistants Project Associate Project Director Project Manager Project Officer Publication Assistant Puducherry Pump attendant Pune Punjab Purchase Officer Quiz Radiologist Railway Jobs Rajasthan Rajasthan Public Service Commission Ranchi Ranger Reader Receptionist Receptionist Gr-III Ref. & AC Registrar Research and Development Research Assistant Research Associate Research Fellow Research Officer Resident Engineer Resident Medical Officer RESULT RRB RRB Model Question Safaikarmachari Safaiwala Sample Questions SBI Jobs Scholarship School Education News Science Science Studies Scientific Assistant Scientific Officer Scientist Scientist Assistant Secretary Section officer Security Security Commander Security Officer Semi Skilled Jobs Senior Assistant/Personal Assistant Senior HRD Officer Senior Manager Senior Officer Administration officer Senior Radio Technician Senior Residents Senior Residents and Junior Residents Senior Resource Person Senior Scientific and Technical Officer Senior Technical officer SET Exam Shimla Sikkim Social Worker Solar Energy Corporation of India Soldier SPECIAL DRIVE RECRUITMENT Specialist Sr. Administrative Officer SSC SSC EXAM SSLC SSLC Results Staff Nurse Staff Nurses Staff Selection Commission STATE GOVT. STATE GOVT. JOBS STATE GOVT. Officer Statistician Stenographer Store Assistant Store Keeper Store Superintendent Superintendent Supervisor Surveyor Syllabus System Analyst Tahsildar Tailor Tamil tamil nadu Tamilnadu Tamilnadu Govt. Aided Posts Tamilnadu Jobs Tax Assistant Taxation Officer Teacher Teaching Teaching Aptitude Technical Technical Assistant Technical Officer Technician Telangana Tester TET Thiruvananthapuram TN Ration Shop Posts TN-MBBS TNPSC TNPSC Jobs TNPSC Previous Question Paper TNSET TNSET - Results Tradesman Tradesmen Mate Trainee Translator TRB TRB Annual Planner Tripura Turner tutor Typist UGC - NET Union Public Service Commission Unique Identification Authority of India Upper Devision Clerk UPSC UPSC PREVIOUS QUESTIONS UPSC. Drug Inspector Uttar Pradesh Uttarkhand VAO VAO Model Questions Veterinary Assistant Surgeon Walk-in-Interview Watchmen waterfalls in South India Web Master Welder West Bengal West Bengal PRIVATE JOBS West Bengal Public Service Commission WHAT TODAY Who's Who Wireman Workshop Workshop & Seminars / Conference Yoga Teacher Zoology பொதுத் தமிழ்