Important GK Objective Questions with Answers on United Nations Section- 1

1. Which institution was the first attempt in the history towards the formation of the International society nations :
(A) League of Nations
(B) United Nations
(C) International UN Federation
(D) International Institution 

2. Which institution is often termed as ‘a Child of War’:
(A) UN
(B) League of Nations
(C) SAARC
(D) WHO

3. Which government established a committee to study the plan for the formation of League of Nations :
(A) British Government
(B) American Government
(C) French Government
(D) German Government



4. Which American President put forward his famous ‘Fourteen Point’ programme for the formation of League of Nations:
(A) Bill Clinton
(B) George Bush
(C) George Lincoln
(D) Wilson

5. Who got credit for the formation of League of Nations :
(A) President Wilson
(B) President Thomson
(C) Abraham Lincoln
(D) None of the above

6. When was the League of Nations formed :
(A) 5th January, 1920
(B) 8th January, 1920
(C) 10th January, 1920
(D) 15th January, 1920

7. Which countries made a joint draft known as ‘Hirst-Millar Draft’, for the League of Nations :
(A) India and America
(B) British Government and India
(C) America and Britain
(D) None of the above

8. Which countries were the permanent members of the League of Nations :
(A) America and Britain
(B) France
(C) Italy and Japan
(D) All the above

9. For which World War League of Nations is often called the ‘Child of War’ :
(A) First
(B) Second
(C) Third
(D) Fourth

10. Which Conference adopted the United Nations Charter on 26th January, 1945 :
(A) London Conference
(B) Tokyo Conference
(C) San Francisco Conference
(D) None of the above

11. When San Francisco Conference adopted United Nations Charter, how many Nations signed the said Charter :
(A) 52
(B) 50
(C) 53
(D) 54

12. On which day ‘United Nations Day’ is celebrated every year:
(A) 26th July, 1946
(B) 27th August, 1947
(C) 25th September, 1941
(D) 24th October, 1945

13. After which event, United Nations came into existence :
(A) The Declaration of St. James Palace (January, 12, 1941), The Atlantic Charter
(B) The UN Declaration (January 1, 1942), Moscow Declaration
(C) The Tehran Conference (December 1, 1943), The Yalta Conference (February 11, 1945)
(D) All the above

14. When was ‘The United Nations Declaration’ signed :
(A) 1st January, 1942
(B) 1st October, 1945
(C) 1st November, 1946
(D) 1st December, 1949

15. Who signed `United Nations Declaration' :
(A) President Roosevelt of America, Winston Churchill of Britain
(B) Maxim Litvino of Russia
(C) T. V. Soong of China
(D) All the above

16. How many states signed `United Nations Declaration' :
(A) 25
(B) 24
(C) 23
(D) 21

17. Who presided at the San Francisco Conference which became the main thrust to build UNO :
(A) Lord Bantick
(B) Lord Lawishe
(C) Lord Halifax
(D) None of the above

18. How many states were the original members of the UN:
(A) 51
(B) 185
(C) 57
(D) 189

19. At present how many states are the members of the UN:
(A) 191
(B) 192
(C) 189
(D) 187

20. Which reason is indicated for the birth of the UN in the Preamble of the UN Charter:
(A) Combined International Pressure
(B) First World War
(C) Second World War
(D) Experiences of a devastating War

21. Whose association or organization is the UN :
(A) I.L.O.
(B) World Bank
(C) W.H.O.
(D) All the above

22. The amendment to Article 23 of the UN Charter enlarges the membership of the :
(A) General Assembly
(B) Security Council
(C) Trusteeship Council
(D) UNESCO

23. Which of the following statement is not correct :
(A) The International Court of Justice is the principal judicial organ of the UN. 
(B) The Statue of the International Court of Justice is an integral part of the UN Charter.
(C) The Charter was signed on 26 June, 1945 by the representatives of the 50 countries.
(D) The name `United Nations', coined by United States President Woodrow Wilson was first used in the ‘Declaration by United Nations’ of 1 January, 1942.

24. Which is the Act created by the Indian Parliament on the subject of UN :
(A) United Nations Act, 1948
(B) United Nations Act, 1949
(C) United Nations (Immunities) Act, 1946
(D) United Nations (Privileges Immunities) Act, 1947

25. In which article of the UN Charter enshrine purposes of the UN :
(A) Preamble
(B) 2
(C) 1
(D) 5

26. What is the foremost important purpose of the UN:
(A) Peace
(B) Friendship
(C) Security
(D) Equality

27. Which part of the UN Charter mention important quotation thus ‘to save the succeeding generations from the scourge of war’ :
(A) Preamble
(B) Charter
(C) Article 10
(D) Article 5

28. What is the second purpose of the UN Charter :
(A) Develop friendly relations among world leaders
(B) Develop friendly relations is subject of economy be- tween Lunpres
(C) Develop friendly relations among nations based on respect for the principles of equal rights and self-determination of people
(D) None of the above

29. Which Article of the UN Charter state the ‘principle of self-determination’ :
(A) 1(2)
(B) 55
(C) 56
(D) All the above

30. Which Article of the UN Charter deals with ‘The promotion of International economic and social co- operation :
(A) 55
(B) 60
(C) 58
(D) 61

31. What are the principal organs of the UN :
(A) The General Assembly, The Security Council
(B) The Economic and Social Council, The Trusteeship Council
(C) The International Court of Justice, The Secretariat
(D) All the above

32. What is the status of the UN:
(A) Arbitrary Organization
(B) Democratic Organization
(C) Military Organization
(D) Developed Countries Organization

33. On what basis, important matters of the UN are decided:
(A) Absolute vote
(B) Minority vote
(C) Economic power countries vote
(D) Majority vote

34. Which organ of the UN decide all important matters :
(A) ILO
(B) WHO
(C) Security Council
(D) UNESCO

35. How many members are there in the Security Council :
(A) 9
(B) 15
(C) 7
(D) 8

36. How many permanent members are there in the Security Council :
(A) 4
(B) 5
(C) 3
(D) 2

37. When General Assembly of the UN decide all important matters how many country members are required to vote in order to pass the said matters :
(A) One-fourth
(B) One-third
(C) Two-third
(D) Full majority

38. What is the primary responsibility of the Security Council of UN :
(A) maintain world heritage
(B) maintain world food
(C) maintain world award
(D) maintain peace and security in the world

39. In the UN, who is empowered to use armed forces for the maintenance of peace and security :
(A) Security Council
(B) UN General Assembly
(C) ILO
(D) UNICEF

40. Who are bound to provide armed forces to the UN :
(A) Member-states
(B) Security Council members
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

41. Which is the principal Judicial organ of the UN :
(A) ILO
(B) IMF
(C) International Court of Justice
(D) None of the above

42. The amendment to Article 61 of the Charter, which entered into force on 31 August, 1965, enlarged the membership of the Economic and Social Council from 18 to :
(A) 27
(B) 37
(C) 47
(D) 54

43. Which of the following statement is not correct :
(A) Membership of the United Nations is open to all democratic nations.
(B) The Charter provides for the suspension or expulsion of a member.
(C) The official languages of the United Nations are Chinese, English, French, Russian and Spanish.
(D) The General Assembly is the main deliberative organ of the United Nations.

44. According to the UN Charter, how many types of members are there :
(A) 2
(B) 4
(C) 3
(D) 1

45. What are the types of membership category defined by the Charter of the UN :
(A) Original members
(B) States which may be admitted to the UN in accordance with the provision of Article 4 of the Charter
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

46. Which UN body takes a decision whether a state is peace loving and whether it is able and willing to carry out obligations of the UN Charter :
(A) UN General Assembly
(B) Security Council
(C) (A) and (B)
(D) None of the above

47. Which article of the UN Charter mention expulsion of the member from the UN :
(A) Article 6
(B) Article 8
(C) Article 9
(D) Article 10

48. On whose recommendation, UN General Assembly decide suspension of a state from the UN membership :
(A) Judicial body
(B) International Judicial Community
(C) Security Council
(D) All the above

49. What majority is required when UN General Assembly decides suspension of a state from the UN membership :
(A) One-fourth majority
(B) Two-third majority
(C) Absolute majority
(D) Two-fourth majority

50. In the UN General Assembly, how many representatives can hail from a member state :
(A) Not more than 10
(B) Not more than 8
(C) Not more than 7
(D) Not more than 5

Answer Key: 
01. (A) 02. (B) 03. (C) 04. (D) 05. (A) 06. (C) 07. (C) 08. (D) 09. (A) 10.(C)
11. (B) 12. (D) 13. (D) 14. (A) 15. (D) 16. (B) 17. (C) 18. (A) 19. (B) 20.(D)
21. (D) 22. (B) 23. (D) 24. (D) 25. (C) 26. (A) 27. (A) 28. (C) 29. (D) 30.(A)
31. (D) 32. (B) 33. (D) 34. (C) 35. (B) 36. (B) 37. (C) 38. (D) 39. (A) 40.(A)
41. (C) 42. (A) 43. (A) 44. (A) 45. (C) 46. (C) 47. (A) 48. (C) 49. (B) 50.(D)

For More Questions: {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8}

0 comments