Important GK Objective Questions with Answers on Indus Valley Civilization Section-6

51. Which town of the Indus Valley Civilization literally means "Mound of the dead?"
(A) Mohanjodaro
(B) Lothal
(C) Banwali
(D) Both B & C
Answer: (A)

52. With which countries Indus people had trade relations?
(A) Sumeria
(B) Babylon
(C) Egypt
(D) All of the above
Answer: (D)

53. In Harappa how many granaries have been found?
(A) 4 granaries
(B) 3 granaries
(C) 6 granaries
(D) 7 granaries
Answer: (C)

54. By whom and when Harappa was excavated?
(A) Ram Sahni, in 1925
(B) Rai Bahadur Daya Ram Sahni, in 1921
(C) Raja Bahadur Singh, in 1921
(D) none of the above
Answer: (B)


55. Which of the following presents the most significant feature of Indus Valley Civilization ?
(A) Burnt brick buildings
(B) buildings of worship
(C) Art and architecture
(D) First true arches
Answer: (A)

56. Which of the following is incorrect concerning Mohenjodaro?
(A) It was a well planned city
(B) There was no drainage system
(C) Buildings were of varying sizes
(D) Bathrooms were important features of most houses
Answer: (B)

57. The source of the blue gem stone, Lapis-Lazuli, for the people of Harappan culture_________
(A) Gujarat
(B) Afghanistan
(C) Meharashtra
(D) Western U.P.
Answer: (B)

58. The Indus Valley houses were built of:
(A) bamboos
(B) bricks
(C) wood
(D) stone
Answer: (B)

59. The tools and weapons of Harappan civilization were mostly made of:
(A) stone only
(B) stone and copper
(C) copper, bronze and iron
(D) copper, tin and bronze
Answer: (D)

60. The script of Indus Valley Civilization was________
(A) Persian
(B) Dravidian
(C) Sanskrit
(D) Undeciphered
Answer: (D)

For More Questions: {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8}

0 comments