Important GK Objective Questions with Answers on Indus Valley Civilization Section-5

41. To which age Harappan culture belongs?
(A) Bronze Age
(B) Stone Age
(C) Iron Age
(D) Golden Age
Answer: (A)

42. For which region in Harappan culture 'Meluha' was used?
(A) Indus Region
(B) Mesopotamia
(C) Banwali
(D) Rangpur
Answer: (A)

43. In which civilization UR was used for a place?
(A) Canaan
(B) Mesopotamia
(C) Akkad
(D) none of the above
Answer: (B)

44. For which region Dilman was used for a palace?
(A) Palatine Hill
(B) City of Hernan Cortes
(C) Island of Bahrain
(D) none of the above
Answer: (C)


45. From which places silver was imported to Indus cities?
(A) Bricks
(B) Tea
(C) Spices
(D) Food-grains and cotton
Answer: (D)

46. Silver were imported to Indus cities from which places?
(A) Afghanistan
(B) Bahrin
(C) Maxico
(D) Afghanistan and Iran
Answer: (D)

47. From which places copper was imported?
(A) Rajesthan
(B) South India and Balochistan
(C) Maharashtra
(D) South India
Answer: (B)

48. From which place Lapiz-Lazuli was imported?
(A) Baluchistan
(B) Badakhshan
(C) Rajesthan
(D) Balochistan
Answer: (B)

49. From where Turquoise was imported to Indus valley?
(A) Iran
(B) Iraq
(C) Syria
(D) Turkey
Answer: (A)

50. How many Pictographs were found in Indus Valley Civilization?
(A) 250 to 600
(B) 350 to 400
(C) 250 to 400
(D) 450 to 800
Answer: (C)

For More Questions: {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8}

0 comments