Important GK Objective Questions with Answers on Indus Valley Civilization Section-4

31. Where the Harappan city Chanhudaro was situated ?
(A) In Sindh now in Pakistan
(B) In Sindh now in Punjab
(C) Lothal and Rangpur
(D) Rakhigarhi
Answer: (A)

32. For what Chanhudaro was famous?
(A) Bread making shop
(B) Bead making shop
(C) Weapon making shop
(D) Statue making shop
Answer: (B)

33. When and by whom the Lothal was excavated?
(A) In 1957, by S. R. Rao and M. S. Vats
(B) In 1957, by S. R. Rao and R. D. Banerjee
(C) In 1857, by S. R. Rao and M. S. Vats
(D) In 1857, by S. R. Rao and R. D. Banerjee
Answer: (A)

34. In which of the Harappan city remains of a dockyard was found?
(A) Rakhigarhi
(B) Lothal
(C) Banwali
(D) Mohanjodaro
Answer: (B)


35. In which of the Harappan city rice husks were found?
(A) Lothal and Rangpur
(B) Banwali
(C) Mohanjodaro
(D) both B & C
Answer: (A)

36. In which of the Harappan city a measuring scale was found?
(A) Rakhigarhi
(B) Rangpur
(C) Banwali
(D) Lothal
Answer: (D)

37. On the bank of which river Kalibanga was situated?
(A) Sindhu
(B) Satluj
(C) Ghagar
(D) Saraswati
Answer: (C)

38. In which Harappan city evidence of bangles was found?
(A) Banwali
(B) Kalibanga
(C) Lothal
(D) None of the above
Answer: (B)

39. Which materials were used in making buildings in Harappan culture?
(A) Terracotta
(B) clay
(C) Husk
(D) none of the above
Answer: (A)

40. How many seals have been found in Harappa Civilization?
(A) 1000 approx
(B) 4000 approx
(C) 5000 approx
(D) 2000 approx
Answer: (D)

For More Questions: {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8}

0 comments