Important GK Objective Questions with Answers on Indus Valley Civilization Section-3

21. Which town in Indus Valley Civilization had no citadel?
(A) Dholavira
(B) Kalibangan
(C) Rakhigarhi
(D) Chanhudaro
Answer: (D)

22. Besides Chanhudaro which city of the Indus Valley Civilization was associated with bead-makers shops?
(A) Lothal
(B) Kalibangan
(C) Chanhudaro
(D) Rakhigarhi
Answer: (A)

23. Has any evidence of a worshiping place in Indus Valley Civilization been found or not?
(A) evidence of many worshiping place has been found
(B) No evidence of any worshiping place has been found
(C) evidence of few worshiping place has been found
(D) none of the above
Answer: (B)


24. Which was the most famous building in Harappa?
(A) Mukden Palace
(B) Temple of Poseidon
(C) The Granary
(D) none of the above
Answer: (C)

25. In which harappan city the H-cemetry of alien people was found?
(A) Harappa
(B) Kalibangan
(C) Mehrgarh
(D) both A & c
Answer: (A)

26. Which was the most famous building in Mohanjodaro?
(A) College of Priests
(B) The great bed room
(C) The great bath room
(D) none of the above
Answer: (C)

27. Which was the biggest building in Mohanjodaro?
(A) Assembly Hall
(B) Buddist Stupa
(C) The granary
(D) none of the above
Answer: (C)

28. In which Harappan city a piece of the cotton fabric was found?
(A) Mohanjodaro
(B) Mehrgarh
(C) Kalibangan
(D) Sahiwal
Answer: (A)

29. In which Harappan City a bronze dancing girl was found?
(A) Sahiwal
(B) Mohanjodaro
(C) Banwali
(D) Rangpur
Answer: (B)

30. In which year and by whom the Harappan city Chanhudaro was excavated?
(A) In 1930, by N. G. Majumdar
(B) In 1930, by M. G. Majumdar
(C) In 1931, by M. C. Majumdar
(D) In 1930, by M. D. Majumdar
Answer: (A)

For More Questions: {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8}

0 comments