Important GK Objective Questions with Answers on Indus Valley Civilization Section-1

1. What were the main characteristics of the Indus Valley Civilization?
(A) Town Planning
(B) Drainage System
(C) None of the above
(D) Both A & B
Answer: (D)

2. Which among the following was worshiped by the Indus people?
(A) Stones
(B) Trees
(C) Animals
(D) All the above
Answer: (D)

3. Which Of the following Harappan sites does not in India are?
(A) Mohenjodaro and Harappa
(B) Banwali and Ropar
(C) Lothal and Kalibangan
(D) Lothal and Ropr
Answer: (A)

4. Which of the following animals were domesticated by the Harappans?
(A) Goat, oxen, pig, buffalo
(B) Oxen, elephant, horse, pig
(C) Buffalo, sheep, dog, pig
(D) Camel, oxen, buffalo, pig
Answer: (C)

5. Which metals were mostly used to make the tools and weapons of Harappan Civilization?
(A) Gold
(B) Copper
(C) Bronze.
(D) both B & C
Answer: (D)


6.The Indus Valley Civilization belongs to the
(A) Neolithic age
(B) Paleolithic age
(C) Chalcolithic age
(D) Mesolithic age
Answer: (A)

7.The script of the Harappan people consisted of:
(A) a family of quasi-pictographic writings
(B) a family of geometrical shapes
(C) a combination of both pictures and geometrical shapes
(D) none of these
Answer: (A)

8. What are the main sources of our knowledge about the Indus Valley Civilization?
(A) Religious books.
(B) Archaeological excavations.
(C) None of the above
(D) Both A & B
Answer: (B)

9. At which Harappan site traces of a horse have been found?
(A) Surkopa
(B) Kalyan
(C) Surkotda
(D) None of the above
Answer: (C)

10. Which metal was not known to the Harappan people?
(A) Bronze
(B) Gold
(C) Silver
(D) Iron
Answer: (D)

For More Questions: {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8} 

0 comments