Important GK Objective Questions with Answers on Indus Valley Civilization Section-2

11. What was the main occupation of the people of the Indus Valley Civilization?
(A) Trade
(B) Agriculture
(C) both of the above
(D) none of the above
Answer: (A)

12. In which culture the earliest evidence of silver in India is found?
(A) Aztecs Civilization
(B) Harappan culture
(C) Roman Civilization
(D) Incas Civilization
Answer: (B)

13.Harappans imported jade from
(A) Arabia and Central Asia
(B) Badakshan and Iran
(C) Central Asia
(D) Maharashtra
Answer: (C)

14. At which places in Indus Valley Civilization rice husks have been found?
(A) Goa
(B) Lothal and Rangpur
(C) Lothal
(D) none of the above
Answer: (B)

15. At which place in Harappan Civilization a beared man in steatite has been found?
(A) Mohanjodaro
(B) Lothal and Rangpur
(C) Banwali and Ropar
(D) none of the above
Answer: (A)

16 Which town of Indus Valley Civilization was flooded and destroyed more than seven times?
(A) Lothal and Rangpur
(B) Banwali
(C) Mohanjodaro
(D) none of the above
Answer: (C)

17. Which soil was used to make bricks in Indus Valley Civilization?
(A) Alluvial soil
(B) Red soil
(C) Laterite soil
(D) Mountain soil
Answer: (A)

18. In which civilization the cotton was cultivated first?
(A) Ancient Greek Civilization
(B) Chinese Civilization
(C) Mayan Civilization
(D) Indus Valley Civilization
Answer: (D)

19. From which place the Indus people used to import Amethyst'?
(A) Rajesthan
(B) Punjab
(C) Gujrat
(D) Maharashtra
Answer: (D)

20. At which place in Indus Valley Civilization the evidence of chess and a measuring scale have been found?
(A) Banwali
(B) Rangpur
(C) Lothal
(D) both A & B
Answer: (C)

For More Questions: {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7} {8}

0 comments