Sunday, June 26, 2016

BSNL TTA Junior Engineers Model Question in Electrical Engineering Part - 3

51. Which of the following quantities remain the same in all parts of a series circuit ?
(a) Voltage
(b) Current
(c) Power
(d) Resistance
Ans: b
52. A 40 W bulb is connected in series with a room heater. If now 40 W bulb is replaced by 100 W bulb, the heater output will
(a) decrease
(b) increase
(c) remain same
(d) heater will burn out
Ans: b
53. In an electric kettle water boils in 10 m minutes. It is required to boil the boiler in 15 minutes, using same supply mains
(a) length of heating element should be decreased
(b) length of heating element should be increased
(c) length of heating element has no effect on heating if water
(d) none of the above
Ans: a
54. An electric filament bulb can be worked from
(a) D.C. supply only
(b) A.C. supply only
(c) Battery supply only
(d) All above
Ans: d
55. Resistance of a tungsten lamp as applied voltage increases
(a) decreases
(b) increases
(c) remains same
(d) none of the above
Ans: b
56. Electric current passing through the circuit produces
(a) magnetic effect
(b) luminous effect
(c) thermal effect
(d) chemical effect
(e) all above effects
Ans: c
57. Resistance of a material always decreases if
(a) temperature of material is decreased
(6) temperature of material is increased
(c) number of free electrons available become more
(d) none of the above is correct
Ans: c
58. If the efficiency of a machine is to be high, what should be low ?
(a) Input power
(b) Losses
(c) True component of power
(d) kWh consumed
(e) Ratio of output to input
Ans: b
59. When electric current passes through a metallic conductor, its temperature rises. This is due to
(a) collisions between conduction electrons and atoms
(b) the release of conduction electrons from parent atoms
(c) mutual collisions between metal atoms
(d) mutual collisions between conducting electrons
Ans: a
60. Two bulbs of 500 W and 200 W rated at 250 V will have resistance ratio as
(a) 4 : 25
(b) 25 : 4
(c) 2 : 5
(d) 5 : 2
Ans: c
61. A glass rod when rubbed with silk cloth is charged because
(a) it takes in proton
(b) its atoms are removed
(c) it gives away electrons
(d) it gives away positive charge
Ans: c
62. Whether circuit may be AC. or D.C. one, following is most effective in reducing the magnitude of the current.
(a) Reactor
(b) Capacitor
(c) Inductor
(d) Resistor
Ans: d
63. It becomes more difficult to remove
(a) any electron from the orbit
(6) first electron from the orbit
(c) second electron from the orbit
(d) third electron from the orbit
Ans: d
64. When one leg of parallel circuit is opened out the total current will
(a) reduce
(b) increase
(c) decrease
(d) become zero
Ans: c
65. In a lamp load when more than one lamp are switched on the total resistance of the load
(a) increases
(b) decreases
(c) remains same
(d) none of the above
Ans: b
66. Two lamps 100 W and 40 W are connected in series across 230 V (alternating). Which of the following statement is correct ?
(a) 100 W lamp will glow brighter
(b) 40 W lamp will glow brighter
(c) Both lamps will glow equally bright
(d) 40 W lamp will fuse
Ans: b
67. Resistance of 220 V, 100 W lamp will be
(a) 4.84 Q
(b) 48.4 Q
(c) 484 ft
(d) 4840 Q
Ans: c
68. In the case of direct current
(a) magnitude and direction of current remains constant
(b) magnitude and direction of current changes with time
(c) magnitude of current changes with time
(d) magnitude of current remains constant
Ans: a
69. When electric current passes through a bucket full of water, lot of bubbling is observed. This suggests that the type of supply is
(a) A.C.
(b) D.C.
(c) any of above two
(d) none of the above
Ans: b
70. Resistance of carbon filament lamp as the applied voltage increases.
(a) increases
(b) decreases
(c) remains same
(d) none of the above
Ans: b
71. Bulbs in street lighting are all connected in
(a) parallel
(b) series
(c) seriesparallel
(d) endtoend
Ans: a
72. For testing appliances, the wattage of test lamp should be
(a) very low
(b) low
(c) high
(d) any value
Ans: c
73. Switching of a lamp in house produces noise in the radio. This is because switching operation produces
(a) arcs across separating contacts
(b) mechanical noise of high intensity
(c) both mechanical noise and arc between contacts
(d) none of the above
Ans: a
74. Sparking occurs when a load is switched off because the circuit has high
(a) resistance
(b) inductance
(c) capacitance
(d) impedance
Ans: b
75. Copper wire of certain length and resistance is drawn out to three times its length without change in volume, the new resistance of wire
becomes
(a) 1/9 times
(b) 3 times
(e) 9 times
(d) unchanged
Ans: c

0 comments:

Post a Comment

Jobs Keywords

+2 (HSC) +2 RESULT 10th Science 2016 6th-Science Aavin Jobs Abroad Jobs Account Assistant Accountant Accounts Accounts Officer Accounts Officer Grade-I Additional Director Additional Manager Admin Executive / Secretary Administration Administration officer Administrative Officer Administrative Officers ADMISSION Admission for P.G Admission for Law ADMISSION FOR STUDY ADMISSION FOR STUDY for B.Ed ADMISSION FOR STUDY for MBBS ADMISSION FOR STUDY for PG ADMISSION FOR STUDY in Agri ADMISSION FOR STUDY in Veterinary ADMISSION FOR STUDY Law ADMISSION FOR STUDY M.Sc and Ph.D ADMISSION FOR STUDY Ph.D ADMISSION FOR STUDY. B.Tech ADMISSION FOR STUDY. M.Tech admission on Central Institute of Psychiatry Aerospace Engineering AGRICULTURAL ENGIEERING Agricultural Marketing Officer AGRICULTURE OFFICER Ahmedabad AIR INDIA Airmen Andaman Andhra Pradesh Andra Pradesh Anganwadi Anna University Annamalai University Answer Keys apprentice Architect Arunachal Pradesh Assam Assistant Assistant Librarian Assistant professor Assistant Accounts Officer Assistant Commissioner Assistant Controller Assistant Engineer Assistant Librarian Assistant Manager Assistant Medical Officer Assistant Officer Assistant or Typing Assistant Ore Dressing Officers Assistant Planner Assistant Professor Assistant Registrar Assistant Specialist ASSISTANT SUPERVISOR Assistant Surgeon Associate Professor Attendan Attendant Attorney Audiometrician Auditor Aviation Bangalore Bank Bank Exam Bank Exam Model Questions Bank Exam Model Questions Dinamalar Bank Exam Questions Bank Job Bank Jobs Bank Note Paper Mill India Private Limited Bank Vacancy Bengaluru. Kernataka Bhojpur Bhojpur District Court Bhojpur District Court Recruitment 2016 Bhopal Bhubaneswar Bihar Biochemist Biology Blacksmith Block Health Statistician Boiler Operators Botanist Botany BSNL Computer Science BSNL Electrical Engineering BSNL Model Question BSTC Rajasthan Cabin Crew Cantonment Board Kamptee Captain Career News Carpenter CBSE +2 RESULT CBSE 10th Result CBSE CTET RESULT CBSE-NET ccu cent Central Electrochemical Research Institute CENTRAL GOVERNMENT JOB CENTRAL GOVT CENTRAL GOVT. INDIA Chandigarh Chattisgarh Chemical Engineer Chemical Engineering Chemist CHEMISTRY Chennai chennai. Chhattisgarh Chief Resource Person Chowkidar Civics Civil Engineer Clerk Cochin Combined Medical Services Examination Commerce Competitive Exams computer Computer Engineer Computer Instructor Computer Operator Computer Science Computer Science and Applications Conductor Conference Constable Construction manager Consultant Contacts Content Executives Contract Basis Contract Basis Obstetrics and Gynaecology Radio-Diagnosis Professor Cook Counsellor CSIR CSIR-NET CTET Curator CURRENT AFFAIRS Current Affairs - 2016 Current Affairs - 2017 Current Affairs - 2018 CURRENT AFFAIRS- 2015 CURRENT AFFAIRS- 2016 CURRENT AFFAIRS- March Daman & Diu Data Entry Operator Data Entry Operator or Trainee Data Input Operator Defence Delhi dental Deputy Chief Accounts Officer Deputy Collector Deputy Commissioner Deputy Engineer Deputy General Manager Deputy Manager Deputy Registrar Deputy Superintendent of Police Development Officer Dinaethal TNPSC dinamalar News Dinamani News Director Directorate of Youth Affairs & Sports Recruitment 2016 District Registrar Doctor Documentation Officer Driver Drver DTP Operator Durwan Economics Economist Editor Electrical & Electronics Engineering Electrical Engineer Electrical Engineering Electrical Supervisor Electrician Electronic Mechanic Engine Fitter ENGINEER Engineering engineering Madhya Pradesh Engineers English Exam Tips Executive Executive Officer Faculty Farm Manager Field Assistant Field Officer Finance Finance Executive Finance Manager Finance Officer Fire and Safety Engineer Fitter Foreign Foreign Job Foreman Forester Free Coaching Free Coaching Class Gandhinagar Garden Mali GATE 2016 GENERAL KNOWLEDGE General Manager General Medicine General Surgery Paediatrics Orthopaedics General Medicine Paediatrics TB & Chest General News General Studies Geography Goa Group 1 Group 2 A Group 8 Group IV Group-I Group-II Group-IV Gujarat Hall Ticket Haryana Havildar Himachal Pradesh Himachal Pradesh Subordinate Services Selection Board History Home Science Horticulture Assistant Hospital Attendant HPSC HSSC Recruitment 2016 Hyderabad Hydrabad icu IIT Madras Important Dates of April Important Dates of May Important Days India India Principal Indian Constitution Indian National Movement Indian Nobel Laureates Indian Space Research Organisation Inspector Inspector of Income Tax Inspector of Income-Tax Instrumentation Engineer Insurance ISRO ISRO Old Questions IT JOBS Itanagar Jailor Jaipur JAM - 2016 Jammu & Kashmir Jarkhant Jet Airways Jharkhand Joint Director Junior Assistant Junior Clerk Junior Engineer Junior Executive Junior Manager Junior Research Fellow Junior Research Fellow Position Junior Residents Junior Resource Person Junior Stenographer Junior Technical Assistant Junior Technician Kamptee Karnataka Kerala kol Kolkata KPSC Lab Assistant Lab Assistant Model Questions Lab Attendant Lab Technician Laboratory Superintendent Laboratory Assistant Labourer Lakshadweep Law Law Officer Lecturer Legal Legal Professional LIBRARIAN Library and Information Science Library and Information Science Paper II Library Assistant lineman lndia Lower Division Clerk Lucknow Luknow M.B.B.S M.Phil Madhya Pradesh Madhya Pradesh Public Service Commission Madras University MADURAI Maharashtra Maharastra Management Management Study Manager Managers Manipur Marine Engineers Marketing Marketing Executive Marketing Officer Master Degree Programme Material Inspector Mathamatics Mathematics MBA MBBS MCA Mechanic Mechanical Engineer Mechanical Engineering Mechanical Engineering Electronic & Communication Engineering Computer Science & Engineering Architecture Mathematics Mechanical Engineering Electronic & Communication Mathematics Medical Medical Officer Medical Specialist Meghalaya Microbiologist Military Hospitals Mizoram MRB MTS Mubai Multi Tasking Staff Mumbai Muscat Mysuru Nagaland Nagpur NECET Test NEET NEET 2017 Model Questions New Delhi NIMCET-2015 Noida Nurse Nurses Odisha Odsha Office Assistant Office Helper Office Supervisor Officer Officers Online Quiz Orissa Orthopaedics Obstetrics and Gynaecology Radio-Diagnosis General Surgery Paper - I Paper - II Paper III PASAA Pathankot Patna Pattern Maker Peon Pharmacist Pharmacology phd study in Central Institute of Psychiatry Physical Education Physical Instructor PHYSICS Physiotherapist Placement Officer Plant Engineer Plumber Plumper Police Police Previous Questions Political Science Pondicherry POST Postal Assistant PREVIOUS QUESTIONS Principal PRIVATE JOBS Private Secretary Probationary Officers Production Engineer Professional Assistant Professor Professor Assistant Professor Programmer Coordinator Project Assistant Project Assistants Project Associate Project Director Project Manager Project Officer Publication Assistant Puducherry Pump attendant Pune Punjab Purchase Officer Quiz Radiologist Railway Jobs Rajasthan Rajasthan Public Service Commission Ranchi Ranger Reader Receptionist Receptionist Gr-III Ref. & AC Registrar Research and Development Research Assistant Research Associate Research Fellow Research Officer Resident Engineer Resident Medical Officer RESULT RRB RRB Model Question Safaikarmachari Safaiwala Sample Questions SBI Jobs Scholarship School Education News Science Science Studies Scientific Assistant Scientific Officer Scientist Scientist Assistant Secretary Section officer Security Security Commander Security Officer Semi Skilled Jobs Senior Assistant/Personal Assistant Senior HRD Officer Senior Manager Senior Officer Administration officer Senior Radio Technician Senior Residents Senior Residents and Junior Residents Senior Resource Person Senior Scientific and Technical Officer Senior Technical officer SET Exam Shimla Sikkim Social Worker Solar Energy Corporation of India Soldier SPECIAL DRIVE RECRUITMENT Specialist Sr. Administrative Officer SSC SSC EXAM SSLC SSLC Results Staff Nurse Staff Nurses Staff Selection Commission STATE GOVT. STATE GOVT. JOBS STATE GOVT. Officer Statistician Stenographer Store Assistant Store Keeper Store Superintendent Superintendent Supervisor Surveyor Syllabus System Analyst Tahsildar Tailor Tamil tamil nadu Tamilnadu Tamilnadu Govt. Aided Posts Tamilnadu Jobs Tax Assistant Taxation Officer Teacher Teaching Teaching Aptitude Technical Technical Assistant Technical Officer Technician Telangana Tester TET Thiruvananthapuram TN Ration Shop Posts TN-MBBS TNPSC TNPSC Jobs TNPSC Previous Question Paper TNSET TNSET - Results Tradesman Tradesmen Mate Trainee Translator TRB TRB Annual Planner Tripura Turner tutor Typist UGC - NET Union Public Service Commission Unique Identification Authority of India Upper Devision Clerk UPSC UPSC PREVIOUS QUESTIONS UPSC. Drug Inspector Uttar Pradesh Uttarkhand VAO VAO Model Questions Veterinary Assistant Surgeon Walk-in-Interview Watchmen waterfalls in South India Web Master Welder West Bengal West Bengal PRIVATE JOBS West Bengal Public Service Commission WHAT TODAY Who's Who Wireman Workshop Workshop & Seminars / Conference Yoga Teacher Zoology பொதுத் தமிழ்