Modern History of India - Important Questions and Answers

1. Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against the____
(A) Salt Law 
(B) Rowlatt Act 
(C) Act of 1909 
(D) Jallianwala Bagh Massacre 
Answer: Rowlatt Act

2. Universities in the Presidency towns in India were established in____
(A) 1857 
(B) 1858 
(C) 1900 
(D) 1909 
Answer: 1857

3. The most effective measure against injustice adopted by Gandhiji was_____
(A) Hijrat 
(B) Picketing 
(C) Stoppage of work 
(D) Fasting 
Answer: Fasting

4. The Ilbert Bill Controversy during Lord Lytton's period was related to the concepts of–_____
(A) Judicial equality 
(B) Political representation 
(C) Economic justice 
(D) Revenue allocation 
Answer: Judicial equality

5. How many new Governors' Provinces were created under the Government of India Act of 1935 ? 
(A) One 
(B) Two 
(C) Three 
(D) Four
Answer: Two

6. The Bandung Conference of Asian African Nations, which drew up ten principles for peaceful co-existence, was held in–_____
(A) 1954 
(B) 1955 
(C) 1959 
(D) 1962 
Answer:1955

7. The Prarthana Samaj came into existence as a lasting movement in 1867 under the enthusiastic guidance of_____
(A) Devendranath Tagore 
(B) M. G. Ranade 
(C) Keshab Chandra Sen 
(D) Ishwar Chander Vidyasagar 
CAnswer:M. G. Ranade

8. All of the following were active leaders of the Brahmo Samaj or Sadharan Brahmo Samaj, after Raja Rammohun Roy, except_____
(A) Devendranath Tagore 
(B) Keshab Chandra Sen 
(C) Akshay Kumar Datta 
(D) Swami Vivekananda 
Answer:Swami Vivekananda

9. Which of the following canals for irrigation was the first to be completed during the British Rule ? 
(A) Agra Canal 
(B) Lower Chenab Canal 
(C) Lower Ganges' Canal 
(D) Sirhind Canal 
Answer: Agra Canal

10. Which of the following Acts of the British Parliament conceded, for the first time, to members of the Legislative Councils in India the right of discussing the Budget? 
(A) Indian Councils Act, 1862 
(B) Indian Councils Act, 1870 
(C) Indian Councils Act, 1892 
(D) Indian Councils Act, 1909 
Answer: Indian Councils Act, 1892

11. When was the Muslim League formed? 
(A) 1906 
(B) 1909 
(C) 1916 
(D) 1920 
Answer: 1906

12. Who, amongst the following Governors-General, was the first to adopt the device of separate electorates to win over the Muslims and set them against the Congress ? 
(A) Lord Curzon 
(B) Lord Dufferin 
(C) Lord Hardinge 
(D) Lord Minto 
Answer: Lord Minto

13. During the British Rule in India, when was a separate province consisting of Bihar and Orissa created ? 
(A) 1905 
(B) 1911 
(C) 1912 
(D) 1915 
Answer: 1911

14. Who founded the Muhammadan Anglo-Oriental College, which was the forerunner of the Aligarh Muslim University ? 
(A) Sir Syed Ahmad Khan 
(B) Sir Muhammad Iqbal 
(C) Prof. S. Khudabaksh 
(D) Syed Antic Ali 
Answer: Sir Syed Ahmad Khan

15. Under the Government of India Act, 1935, each of the following Provincial Legislatures consisted of two chambers, except in the case of_____
(A) Assam 
(B) Bihar 
(C) Madras 
(D) Punjab 
Answer: Punjab

16. The shifting of the capital of the Government of India during the British Rule from Calcutta to Delhi was announced by King George V at the Delhi Durbar held in____ 
(A) 1910 
(B) 1911 
(C) 1912 
(D) 1915 
Answer: 1911

17. Before the Partition of Bengal effected during the Viceroyalty of Lord Curzon, this province, known as Presidency of Bengal for purposes of civil administration, consisted of____
(A) Whole of Bengal only 
(B) Bengal, Bihar and Orissa 
(C) Bengal and Orissa
(D) Bengal and Bihar 
Answer: Bengal, Bihar and Orissa

18. When was the William Hunter Committee appointed to review the progress of education in India ? 
(A) 1880 
(B) 1881 
(C) 1901 
(D) 1883 
Answer: 1901

19. Who amongst the following was impeached in England for acts committed as Governor-General of India? 
(A) Wellesley 
(B) Cavendish Bentinck 
(C) Cornwallis 
(D) Warren Hastings
Answer: Warren Hastings

20. Which of the following statements is not correct ? 
(A) The Revolt of 1857 started from Meerut 
(B) The Quit India Movement started in August 1942 
(C) The first partition of Bengal was made when Lord Curzon was Governor-General of India 
(D) The control of the Indian Government was assumed by the British Crown in 1858
Answer: The first partition of Bengal was made when Lord Curzon was Governor-General of India

0 comments