Indian Economy - Important questions and Answers for all Competitive Exams

1. Nehru Sethu the longest bridge in Asia has beeen built on the river
A. Sone
B. Yamuna
C. The Ganges
D. Brahmaputra

Answer: Sone

2. Kudremukh Iron Ore project is in the state of
A. Kerala
B. Tamil Nadu
C. Karnataka
D. None of these

Answer: Karnataka

3. Consumer Protection Act (CORPA) was implemented in
A. 1985
B. 1986
C. 1987
D. 1988

Answer: 1986

4. Which tax is collected by Panchayats?
A. Sales tax
B. Tax on local fairs
C. Land Revenue
D. Custm Duty

Answer: Tax on local fairs

5. National Rural Development Institute is situated at
A. Hyderabad
B. New Delhi
C. Shimla
D. Patna

Answer: Hyderabad

6. RBI was Nationalized on
A. 1945
B. 1947
C. 1949
D. 1959

Answer: 1949

7. Foreign currency which has a tendency of quick migration is called
A. Hot currency
B. Soft currency
C. Gold currency
D. Scarce currency

Answer: Hot currency

8. India is the leading exporter of
A. Tea
B. Mica
C. Manganese
D. Jute

Answer: Tea

9. In India which source of irrigation is widely used
A. Wells
B. Canals
C. Rivers
D. Tanks

Answer: Canals

10. The former name of Reserve Bank of India was
A. National Bank of India
B. State Bank of India
C. Imperial Bank of India
D. Central Bank of India

Answer: Central Bank of India

11. The currency Deutsche Mark belongs to
A. Italy
B. Russia
C. Germany
D. Polland

Answer: Germany

12. MRTP Act was implemented in
A. 1967
B. 1968
C. 1969
D. 1970

Answer: 1970

13. The chairman of the 13th Finance Commission is
A. Vijay L.Kelkar
B. Millen Kuamr Banerjee
C. C.Rangarajan
D. C.K.Jaffer Sheriff

Answer: Vijay L.Kelkar

14. Decimal coinage was introduced in India in the year
A. 1850
B. 1957
C. 1955
D. 1960

Answer: 1957

15. National Rural Development Institute is situated at
A. Patna
B. Shimla
C. Hyderabad
D. New Delhi

Answer: Hyderabad

16. The richest country in the world is
A. Japan
B. Russia
C. Kuwait
D. USA

Answer:Kuwait

17. Who introduced cooperative society in India?
A. Lord Curzon
B. Lord Wavell
C. Lord Rippon
D. Lord Cornwallis

Answer: Lord Curzon

18 .The country without income tax is
A. Nepal
B. Kuwait
C. Burma
D. Singapore

Answer: Kuwait

19. The most important oil producing district in India is
A. Digboi
B. Naharkatia
C. Jwalamukhi
D. Ankleshwar

Answer: Jwalamukhi

20. The bank which has the highest number of branches in the world is
A. Canara Bank
B. State Bank of India
C. London Bank
D. Bank of Baroda

Answer: State Bank of India

0 comments