Geography - MCQ for All Competitive Exams Part - 6

281. Which of the following ports does not have an oil refinery?
(A) Cochin
(B) Chennai
(C) Tuticoran
(D) Mumbai
Answer : (C)

282. In which of the following minerals in India not self sufficient?
(A) Copper
(B) Iron ore 
(C) Coal
(D) Mica
Answer : (A)

283. The Mathura refinery gets its crude supply from____
(A) Assam oil fields
(B) Gujarat oil fields 
(C) Bombay High
(D) Imported stock
Answer : (C)

284. The highest peak of Peninsular India is ?
(A) Anaimudi
(B) Kalsubai
(C) Ooty
(D) Mahabaleswar
Answer : (A)

285. Nearly half of the total production of sugarcane in India comes from Uttar Pradesh alone, because_____
(A) The yield per hectare is the highest in U.P.
(B) The prevailing climate of U.P. is best suited for sugarcane cultivation
(C) Thick variety of sugarcane is cultivated in U.P.
(D) Area under sugarcane cultivation is the highest in U.P.
Answer : (D)

286. The Tigris river flows mainly through_____
(A) Turkey
(B) Syria
(C) Iraq
(D) Iran
Answer : (C)

287. Which of the following is the largest producer of mineral oil in the world?
(A) Russia
(B) U.S.A.
(C) Saudi Arabia
(D) Kuwait
Answer : (B)

288. The mediterranean climate is characterized by_____
(A) Humid summers and humid winters
(B) Humid summers and dry winters
(C) Dry summers and dry winters
(D) Dry summers and humid winters
Answer : (D)

289. Which of the following plants is used for making Kaththa ?
(A) Accacia arabica 
(B) Accacia Catechu 
(C) Accacia senegal
(D) Laccifer lacca
Answer : (B)

290. The lower layer of the atmosphere is known as_____
(A) Mesosphere
(B) Ionosphere
(C) Troposphere
(D) Stratosphere
Answer : (C)

291. The line joining places which have the same height above mean sea level is called_____
(A) Isohyte
(B) Isobar
(C) Contour line
(D) Isohaline
Answer : (C)

292. The cold northern island of Japan is______
(A) Kyushu
(B) Konshu
(C) Kokkaido
(D) Shikoku
Answer : (C)

293. Dandakaranya is located in______
(A) Northern India
(B) Central India
(C) Norther-Eastern India
(D) Southern India
Answer : (B)

294. Which of the following is NOT a coal field?
(A) Raniganj
(B) Jharia
(C) Mosabani
(D) Korba
Answer : (C)

295. The summer solstice in northern hemisphere occurs when the sun is directly overhead at noon on_____
(A) The Tropic of Capricorn
(B) The Tropic of Cancer
(C) The equator
(D) None of the above
Answer : (B)

296. Cactus is a plant usually found in______
(A) Flood plains
(B) Semiarid regions
(C) Deltaic regions
(D) Fresh water lakes
Answer : (B)

297. Which of the following is a land locked country ?
(A) Afghanistan
(B) Myanmar (Burma)
(C) Philippines
(D) Israel
Answer : (A)

298. The Bhakra Nangal dam is the largest producer of raw silk?
(A) Ravi
(B) Beas
(C) Sutlej
(D) Yamuna
Answer : (C)

299. Which of the following is the largest producer of raw silk?
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Andhra Pradesh
(D) Jammu and Kashmir
Answer : (B)

300. The moon revolve round the earth in_____
(A) 30 days
(B) 29 days
(C) 28½ days
(D) 27⅓ days
Answer : (D)

301. The Tapti river rises from the_____
(A) Vindhyan range 
(B) Satpura range 
(C) Maikal range 
(D) Mahadev hills
Answer : (D)

302. States with long coastal boundaries are producers of salt in India. However half of the country's sea salt production comes from Saurashtra-Gujarat. This is due to_____
(A) Its longest coast line
(B) High salinity of sea water
(C) A large number of medium sized ports 
(D) Well developed industrial market in the State
Answer : (B)

303. The greatest deposits of loess are found in_____
(A) New Zealand 
(B) Central Europe
(C) China
(D) Argentina
Answer : (C)

304. The general trend of Isotherms on the globe is_____
(A) East-West
(B) North-South
(C) North-East
(D) South-West
Answer : (A)

305. The rate of cooling of ascending air is_____
(A) 1°C for every 300 metres
(B) 2°C for every 300 metres
(C) 2.5°C for every 300 metres
(D) 3°C for every 300 metres
Answer : (B)

306. The diameter of moon is_____
(A) 3475 km
(B) 3250 km
(C) 3500 km
(D) 3258 km
Answer : (A)

307. A column of air 1 sq. cm. in cross-sectional area extending from sea-level to the top of the atmosphere weights approximately_____
(A) 933 g wt
(B) 1033 g wt
(C) 1136 g wt
(D) 1360 g wt
Answer : (B)

308. Drowned glaciated valleys in high latitude regions are known as_____
(A) Fiords
(B) Ocean ridges
(C) Sub-marine canyons
(D) Glaciated valleys
Answer : (A)

309. The doldrum area comes into the trade winds In—
(A) Autumn
(B) Summer
(C) Spring
(D) Winter
Answer : (B)

310. Plant cover of Deserts in the world is_____
(A) Tall grasses
(B) Perennial Xerophytic shrubs
(C) Dwarf trees
(D) Water storing plants
Answer : (B)

311. Barchan dunes will tend to form in_____
(A) Hot deserts
(B) Humid tropical areas
(C) Coastal areas
(D) Polar deserts
Answer : (A)

312. The earth while orbitting makes various angles with the sun's rays. On 22nd December, the rays are vertical on earth at_____
(A) 23½° 
(B) 30° North
(C) 23½° South
(D) 30° South
Answer : (C)

313. In which period people visit Hammerfest (about 71° N 24°E) to see the beauty of the Midnight Sun?
(A) March to May
(B) June to August
(C) September to November
(D) December to February
Answer : (B)

314. Which one of the following has been formed differently from the other three?
(A) Peat
(B) Bituminus
(C) Lignite
(D) Graphite
Answer : (D)

315. If the locations of two places on the map are 60°N 90°E and 40°S 90°E, what is the direct distance in kilometres between these places?
(A) 11100
(B) 10000
(C) 11000
(D) 11200
Answer : (A)

316. North-Western parts of India get winter rainfall mainly due to_____
(A) North-West monsoon
(B) Western disturbances
(C) North-East monsoon
(D) Retreating monsoon
Answer : (B)

317. Which valley is formed as a result of tectonic forces?
(A) 'V' -shaped valley
(B) 'U' -shaped valley
(C) Hanging valley
(D) Rift valley
Answer : (D)

318. Which forest is known for large scale lumbering ?
(A) Equatorial forests
(B) Mixed forests
(C) Coniferous forests
(D) Monsoon forests
Answer : (C)

319. What is the chief characteristics of monsoon climate?
(A) Daily range of temperature very high 
(B) Complete reversal of wind direction with the change of season
(C) Annual range of temperature very high 
(D) Heavy rainfall mainly during winter
Answer : (B)

0 comments