Geography - MCQ for All Competitive Exams Part - 5

250. In which of the following countries, the Christmas festival is celebrated in summer season? 
(A) New Zealand 
(B) Germany
(C) Japan
(D) New Found land
Ans : (A)

251. Which one of the following food grains is grown in China in the largest quantity?
(A) Rye
(B) Barley
(C) Rice
(D) Maize
Ans : (C)

252. The climate of South East Australia is cold because____
(A) It is very near to the equator
(B) It is a hilly highland
(C) It is very near to sea
(D) It is in the region of cold winds
Ans : (B) 

253. What is Great Barrier Reef?
(A) A belt of Coral along the east coasts of Australia
(B) A cave between Sydney and Malbourne
(C) A fish found area in the sea near New Zealand
(D) A mine situated in the Great Victoria Valley
Ans : (A)

254. Paradeep port lies in_____
(A) Kerala
(B) Orissa
(C) Andhra Pradesh 
(D) Tamil Nadu
Ans : (B)

255. A radio broadcast from Tokyo on Saturday at 12 noon should be heard at Vancouver_____
(A) The same morning
(B) The same evening
(C) On Friday
(D) On Sunday
Ans : (C)

256. Lines joining places receiving equal amount of rainfall are called____
(A) Isohalines
(B) Isobars
(C) Isotherms
(D) Isohyets
Ans : (D)

257. Which State is the largest producer of manganese in India?
(A) Assam
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh 
(D) Orissa
Ans : (D)

258. Which is the largest cotton producing country in the world?
(A) Russia
(B) U.S.A.
(C) India
(D) Egypt
Ans : (B)

259. The capital of Western Australia is_____
(A) Sydney
(B) Canberra
(C) Malbourne
(D) Perth
Ans : (D)

260. Which of the following has the smallest population ?
(A) Myanmar 
(B) Canada 
(C) Romania
(D) Australia
Ans : (D)

261. The biggest island in the world is_____
(A) New Guinea
(B) Borneo
(C) Greenland
(D) Sumatra
Ans : (C)

262. They Sea port which does not have a petroleum refinery?
(A) Kandla
(B) Mangalore 
(C) Chennai
(D) Cochin
Ans : (A)

263. The largest lake in India is_____
(A) Wular
(B) Sambhar
(C) Chika
(D) Dal
Ans : (A)

264. Which of the following rivers occupies a riftvalley?
(A) Narmada
(B) Cauvery
(C) Mahanadi
(D) Sutlej
Ans : (A)

265. Sindri is famous for ____
(A) Oil refining
(B) Aluminium manufacture
(C) Machine-tool industry
(D) Fertilizer production
Ans : (D)

266. The solar eclipse occurs when_____
(A) The sun comes in between the moon and the earth
(B) The earth comes in between the sum and the moon
(C) The moon comes in between the sun and the earth
(D) The moon, the sun and the earth are in a straight line
Ans : (C)

267. The spring tide occurs when the moon, the sun and the earth make in angle of____
(A) 180°
(B) 90°
(C) 45°
(D) 33°
Ans : (A)

268. Atacama is____
(A) A desert region of North Chile
(B) The grassland of Argentina
(C) The peninsular portion of Eastern Mexico 
(D) A desert region in Southern California
Ans : (A)

269. The Panama Canal shorterns the distance between____
(A) The Atlantic Ocean and the Mediterranean sea
(B) The Red sea and the Arabian sea
(C) The Pacific and the Atlantic oceans
(D) The Atlantic ocean and the Indian ocean
Ans : (C)

270. The inclination of the earth's axis to plane of the orbit is____
(A) 90°
(B) 23½° 
(D) 66½°
(C) 0°
Ans : (B)

271. Which of the following towns is a modern planned town?
(A) Kolkata
(B) Varanasi
(C) Chennai
(D) Chandigarh
Ans : (D)

272. Some one travels from Kolkata to Delhi through the Gangetic plain, he would notice that the cultivation of wheat____
(A) Decreases
(B) Increases
(C) First decreases and then increases
(D) First increases and then decreases
Ans : (B)

273. Nuclear power station in Uttar Pradesh is at____
(A) Mathura
(B) Narora
(C) Lucknow
(D) Kanpur
Ans : (B)

274. The Scandinavian countries are located in high latitudes. Parts of countries located in the same latitudes freeze during winter, but the ports located on the Norwegian coast do not freeze. 
This is the mainly due to the fact that____
(A) Many small rivers drain to the sea
(B) There is a chain of volcanoes
(C) The North Atlantic Drift flows past the coast
(D) The Westerlies blow from the South West
Ans : (C)

275. Temperature varies from place to place with latitude and altitude. It may increase or decrease depending upon the factors that affect temperature. Certain anomalies may also develop on account of tuque combination of factors. The inversion of temperature would mean that the___
(A) Temperature decreases with elevation
(B) Temperature is constant at different elevations
(C) Temperature decreases and then increases with elevation
(D) Temperature changes along the same latitude
Ans : (C)

276. Natural vegetation of a region depends mainly on climate and hence there are distinctive areas of different types of vegetation. The governing factors in general are temperature, and precipitation. Accordingly, pine forests in India are found in—
(A) The Sunderbans 
(B) The Thar desert 
(C) The Himalayas
(D) The Ganga plain
Ans : (C)

277. India is an agricultural country and possesses fertile plains and numerous perennial rivers. About 72 per cent of its population resides in the rural areas. Nearly 70 per cent of the people are dependent on agriculture. About three-fourths of the cultivated land of India is used for food production because—
(A) The soil is suitable for food crops
(B) India is an exporter of food grains
(C) India has to feed a large population
(D) Per capita consumption of food in India is the highest in the world
Ans : (A)

278. A considerable part of our cotton, woollen and silk goods is produced on handlooms and powerlooms. Khaddar cloth is made out of handspun yarn. The Indian sarees which have become popular in the western world are produced in the decentralised sector. As many as five million people are employed in this sector. The number is bigger than the total number of persons employed in the organized industries and mining put together. The handloom and Khadi industry is located____
(A) In the urban areas of India
(B) In the capital towns of the states
(C) Largely in the rural areas of India
(D) Only on the urban fringes
Ans : (C)

279. The youngest folded mountain in India is____
(A) Vindhyas
(B) Aravallis
(C) Nilgiris
(D) Siwaliks
Ans : (D)

280. Which of the followings is the shortest day in the southern hemisphere ?
(A) March 21
(B) June 21
(C) September 22 
(D) December 23
Ans : (B) 

Geography More Questions123, 4, 5

0 comments