Geography - MCQ for All Competitive Exams Part - 2

71. The canals of Kerala state are—
(A) Canals of Nagarjunasagar irrigation works
(B) Canals of Rampadsagar irrigation works
(C) Canals of Mangalam irrigation scheme
(D) Canals of the Mettur irrigation scheme
Ans : (C)

72. In which of the following state is Tungabhadra project of irrigation?
(A) Bihar
(B) Andhra Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Maharashtra
Ans : (B)

73. How much part of India is irrigated by canals?
(A) 42%
(B) 60%
(C) 80%
(D) 25%
Ans : (A)

74. From where the Sirhind canal takes off?
(A) At Okhla near Delhi
(B) From Fire-lake at Khadakwesla
(C) From Gomati at Banbansa
(D) From the SutIej at Rupar
Ans : (D)

75. Where is Krishnaraja Sagar?
(A) In Kota
(B) In Udaipur
(C) In Mysore
(D) In Hyderabad
Ans : (C)

76. The number of wells in South India is very low because—
(A) The people of South India do not like to take water from wells
(B) Wells are difficult to dig because of hard rock underneath the thin layer of the soil
(C) There is too much rainfall therefore wells are not needed
(D) The people of South India do not know how to dig wells
Ans : (B)

77. For the production of wheat there should be—
(A) Cool and wet climate during its growing period but hot climate during the ripening period
(B) Sufficient heat but very little rainfall
(C) Sufficient heat and heavy rainfall
(D) Hot climate during the growing period but cool climate during the ripening period
Ans : (A)

78. During the summer monsoon the Himalayas have rains on their—
(A) Southern and western slopes
(B) Northern and eastern slopes
(C) Northern and western slopes
(D) Southern and eastern slopes
Ans : (D)

79. Which one of the following rivers originates from Amarkantak ?
(A) Son river
(B) Mahanadi
(C) Godavari river
(D) Sutlej river
Ans : (A)

80. The rivers of South India are—
(A) Suitable for hydro electricity
(B) Suitable sources of canals
(C) Full of water throughout the year
(D) Suitable for nevigation
Ans : (A)

81. Raining in Mumbai is—
(A) Mostly in summer
(B) Mostly in winter
(C) Throughout the year evenly
(D) Very rare
Ans : (A)

82. The Climate of India is—
(A) Mediterrian type
(B) Equatorial type
(C) Desert type
(D) Monsoon type
Ans : (D)

83. If Aravalli ranges were from east to west—
(A) There would be no difference at all
(B) Bengal would have been the dry area
(C) The western Rajasthan would never have been a desert
(D) Uttar Pradesh wold have been a desert
Ans : (C)

84. The range of temperature of Mathura in comparison of Kolkata is—
(A) Too much
(B) Too little
(C) Zero
(D) Uniform
Ans : (A)

85. The moist air masses that cause winter rains in the north-western region of India are part of—
(A) Trade winds
(B ) Westerlies
(C) Local disturbances
(D) Retreating monsoons
Ans : (B)

86. The chief production in region having black soil is—
(A) Cotton
(B) Rice
(C) Wheat
(D) Tea
Ans : (A)

87. Which one of the following soils found in India is the most useful for agriculture?
(A) Black or regur soil
(B) Alluvial soil
(C) Red and yellow soil
(D) Marshy soil
Ans : (B)

88. Kaziranga, the famous sanctuary of Assam is famous for—
(A) Rhinoes
(B) Tigers
(C) Lions
(D) Elephants
Ans : (A)

89. Sindri manufactures—
(A) Silk
(B) Paper
(C) Steel
(D) Fertilizers
Ans : (D)

90. Which one of the following forests is found in Sundarbans ?
(A) Evergreen forests
(B) Coniferous forests
(C) Coastal forests
(D) Deciduous forests
Ans : (C)

91. The leaves of the plants of desert forests are—
(A) Pointed in shape
(B) Small sized and thorny
(C) Long
(D) Broad
Ans : (B)

92. Railway coaches are made from—
(A) Shisham
(B) Deodar
(C) Teak
(D) Pine
Ans : (B)

93. Which one of the following is the biggest producer of rice?
(A) West Bengal
(B) Punjab
(C) Madhya Pradesh
(D) Rajasthan
Ans : (A)

94. What type of trees are found in the monsoon region?
(A) Broad leaf deciduous trees
(B) Evergreen trees
(C) Conifers
(D) Thorny bushes
Ans : (A)

95. What type of climate is required for sugarcane?
(A) Dry and hot
(B) Hot and wet
(C) Cold and dry
(D) Cold and wet
Ans : (B)

96. Sri Harikota situated in Andhra Pradesh is famous for—
(A) National Remote Sensing Agency
(B) Vikram Sarabhai Space Centre
(C) Satellite Control Centre
(D) Satellite Trackings and Ranging Station
Ans : (C)

97. A high ratio of non-workers to workers, as we have in India indicates—
(A) High degree of cultural development
(B) A State of self-sufficiency
(C) The rich natural resources of the country
(D) A rapid growth of population
Ans : (D)

98. What is Kolar ?
(A) Oil field in Assam
(B) A hydro-electric scheme in Bihar
(C) Gold fields in Karnataka
(D) A salt factory in Sambhal
Ans : (C)

99. Koderma, a place in Jharkhand is famous for—
(A) Mica mining centre
(B) Photogoods
(C) Cement factory
(D) Leather goods
Ans : (A)

100. Which one of the following states produces silver in abundance?
(A) Orissa
(B) Rajasthan
(C) Kerala
(D) West Bengal
Ans : (B)

101. What is the number of India among the producers of manganese ore in the world?
(A) Second
(B) First
(C) Third
(D) None
Ans : (C)

102. Which of the following is an igneous rocks?
(A) Limestone
(B) Slate
(C) Marble
(D) Basalt
Ans : (D)

103. Blue mountains are—
(A) The Vindyas
(B) The Nilgiri hills
(C) The Himalayas
(D) The Aravali ranges
Ans : (B)

104. The new name of Calicut, a famous city of Kerala is—
(A) Kozhikode
(B) Trivendrum
(C) Kalighat
(D) Koderma
Ans : (A)

105. The largest producer of Coco in Africa is—
(A) Ghana
(B) Sudan
(C) Nigeria
(D) Ivory Coast
Ans : (A)

106. Which state in India has highest population?
(A) Maharashtra
(B) Uttar Pradesh
(C) West Bengal
(D) Bihar
Ans : (B)

107. According to the census of 2001 which of the following cities in India has the maximum population?
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) New Delhi
(D) Chennai
Ans : (A)

108. The only state in India that shows an excess of females over males is—
(A) Kerala
(B) Punjab
(C) Andhra Pradesh
(D) Assam
Ans : (A)

109. The Farakka Barrage has been constructed on the river—
(A) Hugli
(B) Brahmaputra
(C) Bhagirathi
(D) Padmini
Ans : (A)

110. The Gandhi Sagar dam has been constructed on the boundary of Rajasthan and—
(A) Orissa
(B) Madhya Pradesh
(C) Haryana
(D) Himachal Pradesh
Ans : (B)

111. Name the river whose water is utilized by Kakrapara project—
(A) Mahanadi
(B) Tunghbhadra
(C) Damodar
(D) Tapti
Ans : (D)

112. Which state in India occupies the first place in literacy—
(A) Uttar Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Karnatak
Ans : (C)

113. Which State or Union Territory of India has the lowest literacy?
(A) Bihar
(B) Arunachal Pradesh
(C) Manipur
(D) Nagaland
Ans : (A)

114. Where is the headquarter of the Centre Board of Film censors?
(A) Mumbai
(B) Pune
(C) Chandigarh
(D) Kolkata
Ans : (A)

115. The highest number of cotton mills in India is —
(A) Ahmedabad
(B) Mumbai
(C) Coimbatore
(D) Kolkata
Ans : (A)

116. Churk is famous for—
(A) Cement factory
(B) Paper factory
(C) Sugar factory
(D) Carpet
Ans : (A)

117. The biggest newsprint paper mill of India is at—
(A) Titagarh
(B) Ballarpur
(C) Nepanagar
(D) Saharanpur
Ans : (C)

118. Bhilai Steel works has been built with the foreign collaboration of the—
(A) British
(B) Russians
(C) Germans
(D) Americans
Ans : (B)

119. The biggest number of sugar mills in India is in the state—
(A) Bihar
(B) Maharashtra
(C) Tamil Nadu
(D) Uttar Pradesh
Ans : (D)

120. The biggest number of jute mills in India is on the bank of the river—
(A) Hooghly
(B) Mahandi
(C) Brahmputra
(D) Cauvery
Ans : (A)

121. The biggest number of jute mills in India is in West Bengal because—
(A) This is the region of raw materials for jute products
(B) The climate is suitable
(C) It is near the consuming area
(D) Cheap supply of labour is available here
Ans : (A)

122. Which one of the following is the centre for cycle industry ?
(A) Firozabad
(B) Sonipat
(C) Allahabad
(D) Nagpur
Ans : (B)

123. Wet climate is suitable for cotton textile Industry because—
(A) Cotton yarn cannot be spun successfully under dry conditions
(B) The efficiency of the workers increases
(C) The rate of damage of machinery is decreased
(D) The rate of consumption electric power is decreased
Ans : (A)

124. 'Lalimli Mill' is in the town—
(A) Amritsar
(B) Faridabad
(C) Kanpur
(D) Ludhiana
Ans : (C)

125. Which one of the following cities in India is famous for gold wire embroidery on silken sarees even in foreign countries?
(A) Agra
(B) Varanasi
(C) Srinagar
(D) Tatanagar
Ans : (B)

126. Dalda brand vegetable Product is manufactured in—
(A) Mumbai
(B) Kanpur
(C) Modinagar
(D) Ghaziabad
Ans : (A)

127. Which one of the following towns in famous for glass bangles all over India?
(A) Sirampur
(B) Naini
(C) Mumbai
(D) Firozabad
Ans : (D)

128. Which is the longest road of India?
(A) Pathankot Jammu Road
(B) Great Deccan Road
(C) Grand Trunk Road
(D) Mahatma Gandhi Road
Ans : (C)

129. Dum Dum airport is in—
(A) Mumbai
(B) Kolkata
(C) Delhi
(D) Chennai
Ans : (B)

130. At present what is the length of Western Railway line?
(A) 6,475 kms
(B) 10,973 kms
(C) 7,051 kms
(D) 7,160 kms
Ans : (A)

131. The 'Head Quarters' of North East Railway is at—
(A) Delhi
(B) Gorakhpur
(C) Lucknow
(D) Kanpur
Ans : (B)

132. For going to Kashmir, the railway route is—
(A) Northern Railway
(B) North-East Railway
(C) Eastern Railway
(D) Western Railway
Ans : (A)

133. The Golden Temple Express runs between—
(A) New Delhi and Madurai
(B) Delhi and Howrah
(C) Amritsar and C.S.T.
(D) Ferozpur and Bombay V.T.
Ans : (C)

134. Where is the Railway Staff College situated?
(A) Ahmedabad
(B) Vadodara
(C) Chandausi
(D) Varanasi
Ans : (B)

135. The Diesel Locomotive Works is situated at—
(A) Varanasi
(B) Kolkata
(C) Chitranjan
(D) Jamshedpur
Ans : (A)

136. Which of the following trains runs between C. S. T. to Pune ?
(A) Rajdhani Express
(B) Deccan Queen
(C) Avadh Express
(D) Jayanti Janta
Ans : (B)

137. Chitranjan is famous for—
(A) Airport
(B) Ship building
(C) Production of electric and diesel locomotives
(D) Air craft factory
Ans : (C)

138. Inland Air services in India are run by the—
(A) Air India
(B) Air services of India
(C) Indian Air lines
(D) Air Bharat
Ans : (C)

139. Which of the states of India ranks first in tribal population?
(A) Assam
(B) Bihar
(C) Chhatisgarh
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

140. What is the rank of India in the world with respect to the population?
(A) Second
(B) First
(C) Third
(D) None
Ans : (A)

Geography More Questions: 12, 3 

0 comments